latinica  ћирилица
16/05/2018 |  12:52 | Аутор: СРНА

Митровић: Нетачне тврдње Имамовића

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да је та организација у два наврата подносила захтјеве властима Тузле за постављање спомен-плоче страдалим војницима ЈНА 15. маја 1992. године, али да су их власти тог града одбиле.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Нису тачне тврдње градоначелника Тузле Јасмина Имамовића да никада није стигао захтјев за постављање спомен-плоче у том граду, јер је Републичка организација градским властима Тузле први пут такав захтјев упутила још 2007. године, а поновни захтјев 2011. године", рекао је Митровић.

Он је навео да је Републичка организација у оба захтјева тражила одобрење градских власти Тузле за постављање пригодне спомен-плоче страдалим војницима ЈНА на Брчанској малти у Тузли, али да су убрзо затим добили одговор у којем се такав захтјев одбија.

"Добили смо одговор власти Тузле којим се одобрење нашег захтјева условљава прибављањем великог броја документације-урбанистичке сагласности, копијом катастарског плана, изводом из посједовног листа, урбанистичко-техничких услова, захтјевом за одобрење грађења, примјерком главног пројекта, али је те услове немогуће испунити", истакао је Митровић.

Он је рекао да власти ФБиХ дискриминишући српске жртве рата на административни начин желе да спријече постављање спомен плоча убијеним Србима у том ентитету.

Митровић каже да породице погинулих из Републике Српске никада неће одустати од постављања спомен-плоче страдалим војницима ЈНА у Тузли, закључујући да ће Републичка организација тражити да се она постави на ентитетској граници између Бијељине и Тузле.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је раније да власти Тузле опструишу захтјеве из Републике Српске да сјећање на овај догађај буде обиљежавано у Тузли, на мјесту страдања припадника ЈНА.

"На наше захтјеве, као што је случај и са `Добровољачком`, да буде постављена спомен-плоча гдје бисмо могли да обиљежавамо страдања–власти Тузле ћуте", истакао је Савановић.

Градоначелник Тузле Јасмин Имамовић рекао је да надлежним властима Тузле никада није стигао захтјев за постављање спомен-плоче.

"Ако би се такав захтјев појавио, био би разматран у складу са процедуром која се односи на било које споменике и у складу с урбанистичком регулативом о којој одлучује Градско вијеће Тузле", рекао је Имамовић.