latinica  ћирилица
16/05/2018 |  13:54 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Видаковић: Срби страхују од могућих злоупотреба

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Марко Видаковић рекао је да је већ дуже времена међу српским становништвом које има имовину у Федерацији БиХ присутан страх да ће доћи до различитих злоупотреба приликом успостављања нових земљишних књига у том ентитету.
Марко Видаковић - Фото: РТРС
Марко ВидаковићФото: РТРС

"Свједоци смо да се у ФБиХ свакодневно врши дискриминација, јер Србе у том ентитету нико писмено не позива да укњиже своју имовину, него се позиви објављују у службеним и дневним новинама којима они немају приступ и на тај начин остају неиформисани што се злоупотребљава", истакао је Видаковић.

Он је нагласио да се у Републици Српској овај процес одвија потпуно транспарентно јер се сваки становник који има посјед или власништво позива лично, писменим путем на кућну адресу, да дође у просторије Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и да бесплатно укњижи своју имовину, што у ФБиХ, нажалост, није случај.

"Поздрављамо одлуку Владе Републике Српске да, у оквиру својих могућности и надлежности, успостављајући канцеларије при Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове пружи правну и техничку помоћ овим лицима до коначног рјешавања овог проблема", рекао је Видаковић.

Он је подсјетио да је Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске дана 7. фебруара ове године упутио Захтјев за оцјену уставности чланова од 67 до 72 Закона о земљишним књигама ФБиХ у којем су тражили да Уставни суд БиХ донесе привремену мјеру и наложи забрану даље примјене овог дискриминаторског Закона, како би Срби који имају своју имовину у ФБиХ имали исти третман као и Бошњаци у Републици Српској.

"До дана данашњег немамо никакву повратну информацију од Уставног суда и не знамо шта се дешава са нашим захтјевом, али очекујемо да ће Уставни суд, имајући у виду важност ове апелације, што прије узети овај предмет у разматрање и спријечити даљу дискриминацију стављањем ван снаге овог закона", истакао је Видаковић.