latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:04 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Радојичић: До краја године инвестиције вриједне више од 30 милиона КМ

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је да ће до краја године у овом граду бити реализовано низ пројеката за шта ће бити издвојено више од 30 милиона КМ, као и више милиона КМ средстава која нису из градског буџета.
Игор Радојичић - Фото: СРНА
Игор РадојичићФото: СРНА

- Ове године би за разне пројекте могло бити уложено више од 30 милиона КМ, при чему на то треба додати и дио средстава која не пролазе директно кроз буџет већ ће бити имплементирани на различите буџетске начине - рекао је Радојичић Срни.

Он је подсјетио да Влада Републике Српске са 2,5 милиона КМ финансира реконструкцију Културног центра Бански двор, те да се очекује одобрење још два пројекта која се односе на водовод у вриједности од милион КМ, као и доградња Основне школе "Бранко Радичевић" на Старчевици, вриједности више од милион КМ.

- Ријеч је о средствима која не иду кроз буџет града, већ су републичке инвестиције. Очекујемо још неке заједничке пројекте као што је објекат мјесне заједнице и полицијска станица на Лаушу, гдје је заједничко улагање од милион КМ - рекао је Радојичић Срни поводом славе града Бањалука Спасовдана.

Он је навео да ће овогодишњим ребалансом буџет града бити повећан за око 11 милиона КМ, од чега ће већина средстава бити утрошена на инвестиције.

Према његовим ријечима, биће настављена акција са друштвено одговорним компанијама, што би могло резултирати изградњом око шест дјечијих игралишта, додавши да град има донације за опремање два дјечија вртића.

Градоначелник Бањалуке очекује да почну и радови на изградњи новог моста на локацији Зеленог моста, звршетак источног транзита, изградњу шест кружних раскрсница, неколико друштвених домова, спортске дворане...

Када је ријеч о завршетку источног транзита, он је подсјетио да град са предузећем Путеви Републике Српске ради на овом пројекту, као и на пројектима који се односе на изградњу кружних раскрсница на Лаушу и Бањалучком пољу.

Радојичић је додао да је у току асфалтирање дионице од Бронзаног Мајдана према граници са Федерацијом БиХ.

Градоначелник Бањалуке је констатовао да је протеклих годину дана започето много пројеката, од стратешких до оперативних.

- Радимо на стратегији развоја, на урбанистичком и плану капиталних инвестиција, али и плану "зеленог града". Оперативни пројекти представљају капитална улагања, попут завршене нове Еко-топлане и 14 дјечијих игралишта - нагласио је Радојичић.

Он је рекао да град реализацијом ових пројеката жели да се позиционира у регионалном смислу што подразумијева више туриста, гостију, инвеститора, а самим тиме и више прихода.

Радојичић је напоменуо да је Бањалука ове године Европски град спорта, те да је кандидат за Европски град културе 2024. године.

- Дакле, пред нама је доста дугорочних планова, гледамо десетак година унапријед и требало би да се значајно промијени слика нашег града који би био угодно мјесто за живот, гдје људи могу да се школују, дођу до посла и да са својим породицама мирно и безбједно живе - истакао је Радојичић.

Он је позвао грађане Бањалуке да присуствују обиљежавању славе града, које почиње већ данас отварањем изложбе архивских докумената "Варнава, патријарх српски /1930-1937/: пастир, градитељ, ревнитељ и исповједник" и традиционалним музичким програмом у порти Храма Христа Спаситеља.

Радојичић је најавио да ће сутра у 9.00 часова бити служена Света архијерејска литургија, потом чин освештања славског жита и колача, те Спасовданска литија око Саборног храма и славски ручак.

- Сутра почиње Фестивал цвијећа, који је осамдесетих година био одржаван у Бањалуци. Град се враћа једној лијепој традицији - рекао је Радојичић, додавши да Бањалуку и за викенд очекује богат садржај, попут другог Ћевап феста, манифестације која је у јануару била веома посјећена.

- У петак и суботу очекује нас и велика смотра фолклорних друштава и неколико хиљада учесника из српске дијаспоре. Такође, у суботу фестивал малих крафт пивара који се одржава неколико година заредом - навео је Радојичић и позвао грађане да имају разумијевања за обуставе саобраћаја које су неминовне поводом обиљежавања славе града.