latinica  ћирилица
16/05/2018 |  14:23 | Аутор: СРНА

Свједок: Оптужена Весели била без униформе и наоружања

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, први свједок одбране Асим Смајловић изјавио је да је оптужена живјела с њим и његовом породицом у кући у Церској и да 1992. године није ишла на страже.
Суђење Елфети Весели - Фото: РТРС
Суђење Елфети ВеселиФото: РТРС

Смајловић је рекао да познаје оптужену Весели из школских дана, а да ју је у рату видио почетком јула 1992. године, када је дошла у Церску да тражи оца.

- Од тада је живјела у кући са мном и мојом породицом. Ноге су јој отечене биле, једна замотана, ни с мојом дјецом се није могла играти, исцрпљена је била. Немогуће да је на страже ишла, могла је само ићи скупљати храну с мојом женом - испричао се Смајловић.

Свједок је нагласио да Веселијева није ни дошла у униформи нити ју је послије имала, као ни оружје, преноси Бирн.

У октобру 1992. Смајловић је, како се присјетио, напустио Церску, а када се вратио на крају године, супруга му је рекла да је Веселијева "отишла у иностранство".

На овом рочишту одбрана Халиловића уложила је сет материјалних доказа који се односе на заштићеног свједока. На неке од доказа тужилац Мирослав Јањић имао је приговоре о законитости и релевантности.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Наставак суђења заказан је за 23. мај.