latinica  ћирилица
16/05/2018 |  15:49 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Радончић: Били смо жртве породично монтиране оптужнице

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић рекао је након што га је Суд БиХ ослободио оптужби по свим тачкама оптужнице за кривична дјела ометање рада правосуђа, удруживање ради чињења кривичних дјела и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем, да се "догодило оно што је тврдио од почетка".
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba) -
Фахрудин Радончић (Фото: oslobodjenje.ba)

"Догодило се оно што смо тврдили, да смо невини и да смо жртва породично монитране оптужнице. Веома ми је драго да смо доказали да нема елемената за наш кривични прогон, да се у фер поступку доказало да нема ниједног доказа осим жеље да се ми политички елиминишемо", рекао је Радончић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да је ово велика побједа, не њега, него "грађана БиХ који схватају да независан суд има снаге, храбрости, професионализма да једнако третира Тужилаштво и одбрану и да донесе правичну пресуду", преноси Н1.

Суд БиХ донио је данас првостепену пресуду којом се Радончић ослобађа оптужби по свим тачкама оптужнице за кривична дјела ометање рада правосуђа, удруживање ради чињења кривичних дјела и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Осим Радончића, ослобођени су и Бакир Даутбашић, Билсена Шахман и Зијад Хаџијахић.

Процес је трајао више од двије године, а пресуду је изрекла предсједавајућа Судског вијећа Хасија Машовић.

Тужилаштво БиХ подигло је 2016. године оптужницу против Радончића, Даутбашића, Шахманове и Хаџијахића због сумње да су починили кривична дјела ометање рада правосуђа, удруживање ради чињења кривичних дјела и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Радончић тренутно обавља дужност делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Билсена Шахман посланика у Представничком дому Парламента Федерације БиХ, а Бакир Даутбашић налази се на функцији секретара Министарства безбједности БиХ.

Извор: СРНА, Н1