X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
16/05/2018 |  20:23 ⇒ 21:48 | Извор: СРНА

Отворена изложба архивских докумената о патријарху српском Варнави

У Бањалуци је вечерас отворена изложба архивских докумената "Варнава, патријарх српски /1930-1937/: пастир, градитељ, ревнитељ и исповједник", поводом обиљежавања Спасовдана, крсне славе града Бањалука.
Изложба о патријарху Варнави (фото: facebook.com/mrradojicicigor) -
Изложба о патријарху Варнави (фото: facebook.com/mrradojicicigor)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је на отварању изложбе да је она посвећена Његовој светости патријарху српском Варнави, поводом 85 година од његовог боравка у Бањалуци.

Он је напоменуо да је патријарх Варнава једна од значајнијих личности, односно други патријарх обновљене Пећке патријаршије, који је оставио значајан траг.

"Патријарх Варнава утицао је на доношење Устава Српске православне цркве /СПЦ/, а за седам година, колико је био на челу српске Патријаршије, обновљено је више од 250 храмова", навео је Радојичић.

Он је додао да на његов боравак у Бањалуци подсјећају бројни храмови који су обновљени у то вријеме.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић истакао је да изложба свједочи о значају личности патријарха Варнаве.

"Изложба, коју су припремили Архив Републике Српске и Архив Српске православне цркве, садржи 26 паноа и биће отворена наредна два мјесеца у Културном центру Бански двор", рекао је Стојнић.

Он је истакао значај ове изложбе, која је и прилика да се Бањалучани упознају о културном благу, нарочито за оне најмлађе.

Директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић рекао је да ова изложба, осим фактографског и документарног свједочанства о раду патријарха Варнаве, представља и добру сарадњу два архива.

"У времену када се треба борити за документа која говоре о јединству и идентитету нашег народа, изложба о оваквом патријарху може само да буде корак више ка развоју архивске дјелатности", истакао је Пилиповић.

Отварању изложбе присуствовали су и потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић, директор Републичког секретеријата за вјере Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, те бројни грађани.