latinica  ћирилица
17/05/2018 |  08:14 ⇒ 08:21 | Аутор: СРНА

Анкета- Јанша води, 40 одсто бирача неодлучно

Словеначка демократска странка Јанеза Јанше у знатној је предности пред политичким конкурентима нешто више од двије седмице пред парламентарне изборе који се одржавају 3. јуна, а готово 40 одсто бирача у Словенији још не зна за кога ће гласати, показала је предизборна анкета.
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs) -
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs)

Анкета агенције Медијана на 750 испитаника, направљена у посљедњих пет дана, странци бившег премијера и челника садашње конзервативне опозиције даје 15,5 одсто гласова, на другом је мјесту Листа Марјана Шарца са 8,6 одсто, а на трећем су Социјални демократи Дејана Жидана са 6,8 одсто подршке.

Мандате у новом сазиву парламента, према резултатима истраживања, добиће и Странка модерног центра Мире Церара с 4,8 одсто подршке, Љевица са 4,4 одсто и Демократски пензионери Карла Ерјавца са четири одсто, а на добијање мандата могу још да рачунају странка бивше премијерке Аленке Братушек, демокршћани Матеја Тонина и странка Змаге Јелинчича.

Испитивање Медијане показало је да готово 40 одсто испитаника још не зна за коју ће од 25 понуђених листа гласати или да на изборе неће изаћи, преносе хрватски медији.