latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:10 | Аутор: СРНА

Вулин: Скот да се извини свим обољелим грађанима Србије

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да би амерички амбасадор Кајл Скот требало да се извини свим обољелим грађанима због изјаве да пораст броја обољелих од рака у Србији није посљедица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом 1999. године.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

- Амбасадор Скот нас је много пута убјеђивао да смо сами криви што смо бомбардовани, а сада хоће да нас увјери и да смо сами криви када умиремо од рака - рекао је Вулин за Вечерње новости.

Он је додао да је осиромашени уранијум "у целом свијету извор болести, али у Србији, по амбасадору Скоту, треба да се чува као лијек".

- Најмање што амбасадор може да уради јесте да се извини нашој земљи и свим обољелима. Не треба бити љекар да би се саосјећало са патњом обољелих, довољно је бити човјек - поручио је Вулин.

Министар за популациону политику у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић оцијенила је да су изјаве попут Скотове недопустиве.

- Ни ја као љекар не усуђујем се да износим паушалне тврдње без конкретних доказа, па се питам одакле му толика храброст. Политика не би требала да има било какав утицај, већ искључиво наука и струка, на утврђивање правих ефеката изложености осиромашеном уранијуму - рекла је Дејановићева.

Неурохирург Даница Грујичић, која је међу првима указала на погубне посљедице бомбардовања, истакла је да није тачан податак Кајла Скота, који је рекао да је истраживање неколико српских научника доказало да осиромашени уранијум није штетан, и тражила да амбасадор наведе имена тих стручњака.

Она је навела да је од карцинома већ преминуло седам од осам људи који су чистили терен око предајника РТС-а у Врању гађаног муницијом са осиромашеним уранијумом.

Грујичићева је указала да би вјероватно војне комплексе, који су једини заинтересовани за употребу осиромашеног уранијума, требало питати зашто осиромашени уранијум није на листи канцерогених елемената Свјетске здравствне организације.

- На листи СЗО међу канцерогеним елементима се налазе сви распадни продукти осиромашеног уранијума, али ту није и сам осиромашени уранијум, што је једнако бесмислено као када бисмо направили јело од свих отровних састојака и рекли да само јело није отровно- закључила је Грујичићева.

Малигне болести у Србији скоро три пута су учесталије него у свијету - на 100.000 становника региструје се 5.500 обољелих од различитих врста карцинома, док је у свијету 2.000, наводе Вечерње новости.

Само од леукемије смртност у Србији је од 2002. године повећана за чак 139 одсто.

Број обољелих од карцинома у Србији сваке године расте за два одсто, а у свијету за 0,7 процената.

Амерички амбасадор Кајл Скот рекао је у изјави за Фонет да "иако је некоме од политичке користи да раст нивоа оболијевања од рака припише употреби осиромашеног уранијума - није познат научни доказ који би то поткријепио".