latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:39 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Кошарац: Република Српска је против војне вјежбе на Мањачи

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац покренуо је данас питање у вези са информацијом да су у марту и априлу настављене активности припадника Оружаних снага и Министарства одбране БиХ на организацији заједничке војне вјежбе са Националном гардом Мериленда у мају идуће године на полигону Мањача код Бањалуке.
"Пала" оба приједлога измјена Изборног закона у Парламенту БиХ (Фото: Неџад Угљеша) -
"Пала" оба приједлога измјена Изборног закона у Парламенту БиХ (Фото: Неџад Угљеша)

"У вези са тим су и питања да ли вјежба укључује и употребу авиона А-10, те гађање циљева на земљи бојевом муницијом, односно да ли за одржавање војне вјежбе постоје сагласности Предсједништва БиХ и институција Републике Српске, на чијој је територији планирано одржавање", питао је Кошарац министра одбране БиХ Марину Пендеш.

Он је подсјетио да су се институције Републике Српске успротивиле одржавању овакве вјежбе на полигону Мањача, након што су одређени медији објавили алармантне информације да је у мају 2019. године на Војном полигону Мањача планирано одржавање заједничке војне вјежбе припадника Оружаних снага БиХ и Националне гарде америчке државе Мериленд, која укључује употребу авиона А-10 и бојеве муниције са осиромашеним уранијумом.

"Иступајући у јавности, више пута сам тражио да члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић уважи овакав став институција Републике Српске и да, као уставно надлежан, нареди обустављање свих припремних активности за одржавање ове војне вјежбе", навео је Кошарац.

Он каже да је из кабинета Иванића јавност обавијештена да "Предсједништво БиХ није разматрало, нити усвојило план међународних војних вјежби за 2019. годину, тако да ова вјежба не може бити одржана, а осим тога, ниједна вјежба не може бити одржана без сагласности цивилних структура на чијој је територији предвиђена вјежба".

"Упркос оваквим јавно израженим ставовима из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, постоје кредибилне информације да су припадници Оружаних снага БиХ у марту и априлу ове године наставили са припремним активностима за одржавање спорне војне вјежбе, чијем се одржавању најоштрије противе институције Републике Српске, грађани Бањалуке и мјештани који живе у близини Војног полигона Мањача", рекао је Кошарац.

Он је поновио да су авиони А-10 коришћени у бомбардовању територије Републике Српске 1995. године, када је из њих испаљено око 10.000 граната са осиромашеним уранијумом, и у бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године када је из њих испаљено око 50.000 граната са осиромашеним уранијумом.

"Свима који живе на овим просторима јасно је какве су страшне посљедице овог злочина по цивилно становништво на бомбардованим подручјима. Зато је сасвим легитиман став институција Републике Српске да неће дозволити одржавање ове вјежбе на Војном полигону Мањача и зато тражимо да, уколико се врше, буду обустављене било какве припреме за одржавање такве вјежбе", поручио је Кошарац.

Одговор је у одсуству Пендешеве дао замјеник министра Сеад Јусић који је навео да је Министарство одбране БиХ у више наврата саопштило да је ова вјежба само једна у низу активности са америчком војском, којих је било око 250.

Према његовим ријечима, и ова вјежба је планирана по важећим процедурама.

Јусић је нагласио да се неће десити да та вјежба буде одржана догодине без одобрења Предсједништва БиХ.

Кошарац је затражио одговор у писаном облику јер није добио одговоре на конкретна питања.

Посланик Душанка Мајкић (СНСД) питала је министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића зашто ово министарство не информише институције ентитета о контроли и надзору производње и продаје оружја, као и о количинама тог оружја, укључујући и оно које лидер СДА Бакир Изетбеговић назива "оружје за не дај Боже".

Шаровић је рекао да је ова област регулисана законом који је донио парламент БиХ 2009. године.

"Дозволе за производњу дају се само у изузетним случајевима, што је, такође, регулисано законом. За обављање сталног текућег надзора и информисања о производњи задужена су надлежна ентитетска министарства, а ријеч је о 35 предузећа, од којих су већина у Републици Српској", навео је Шаровић.

Према његовим ријечима, Министарство спољне трговине и економских односа може у сваком тренутку да организује ванредну контролу и надзор.

Мајкићева није била задовољна Шаровићевим одговором, јер није добила конкретне податке.

Маја Гасал Вражалица навела је да је у посљедње вријеме у Сирији рођено 130 беба чији су родитељи држављани БиХ, па је питала да ли су та дјеца држављани БиХ и постоји ли стратегија институција БиХ за њихов повратак са сиријског ратишта у БиХ.

Она није била задовољна одговором представника Министарства цивилних послова БиХ да та дјеца због поријекла родитеља имају држављанство БиХ и констатовала да је ријеч о ванредним околностима за живот жена и дјеце на ратишту у Сирији.

Посланици Мирсад Исаковић (СББ) и Салко Соколовић (НБ) критиковали су енормно поскупљење горива након доношења Закона о акцизама на нафту и нфтне деривате у БиХ.