X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Хотел Вавилон
17/05/2018 |  14:39 ⇒ 15:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Лидери ЕУ усвојили Декларацију, недвосмислена подршка региону

Лидери Европске уније и земаља чланица, у консултацији са партнерима са Западног Балкана, усвојили су у Софији Декларацију у 17 тачака, у којој су поновили недвосмислену подршку европској перспективи региона и навели задатке и принципе које би стране требало да испуњавају током процеса евроинтеграција.
Самит у Софији - Фото: ТАНЈУГ
Самит у СофијиФото: ТАНЈУГ

На Самиту у Софији усвојен је и Анекс декларације који се односи на јачању веза и сарадње између ЕУ и Западног Балкана.

"ЕУ поздравља заједничку посвећеност партнера западног Балкана европским вриједностима и принципима и визији снажне, стабилне и уједињене Европе подупрте нашим историјским, културним и географским везама и нашим узајамним политичким, безбједносним и економским интересима", наведено је у првој тачки тог документа.

Подсјећајући на Солунски самит 2003. године, ЕУ поново потврђује своју недвосмислену подршку европској перспективи западног Балкана.

"На основу досадашњег напретка, партнери из западног Балкана потврђују своју посвећеност европској перспективи као свој снажан стратешки избор и појачавају своје напоре и узајамну подршку. Кредибилитет ових напора зависи од јасних информација јавности", стоји у Декларацији.

Наводи се и да је ЕУ одлучна да ојача и интензивира своју посвећеност на свим нивоима да подржи политичке, економске и социјалне трансформације региона, укључујући и кроз повећање помоћи, на основу напретка партнера западног Балкана значајан напредак у области владавине права и социо-економских реформи.

"ЕУ поздравља посвећеност партнера западног Балкана на владавини демократије и владавине права, посебно у борби против корупције и организованог криминала, доброг управљања и поштовања људских права и права припадника мањина", наводи се такође и додаје да је ефективно спровођење реформи засновано на овим темама, те да цивилно друштво и независни медији играју кључну улогу у процесу демократизације.

ЕУ подржава посвећеност партнера западног Балкана да наставе успостављање добросусједских односа, регионалну стабилност и међусобну сарадњу.

"Ово обухвата, посебно, проналажење и спровођење дефинитивних, инклузивних и обавезујућих рјешења за њихове билатералне спорове, који су укоријењени у насљеђе прошлости, као и даљи напори за помирење", наводи се, између осталог, у Декларацији.