latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:40 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

"Зимно место" Анђелка Анушића добитник годишње награде УКРС

Збирка пјесама "Зимно место" Анђелка Анушића добитник је Годишње награде Удружења књижевника Републике Српске за 2017. годину.
"Зимно место" Анђелка Анушића - Фото: РТРС
"Зимно место" Анђелка АнушићаФото: РТРС

Предсједник жирија Годишње награде Удружења књижевника Републике Српске за 2017. годину Александар Јерков појаснио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се ово дјело лако издвојило у прошлогодињшој продукцији неколиким особинама.

Он сматра да је ријеч о амбициозном и довољно заокруженом пјесничком пројекту који на старински начин свједочи о поезији и труду трагања за јаким стихом у којем се понекад успије, понекад мало успије, понекад нимало.

"Ријеч је о врло амбициозном и рјечитом трагању аутора који хоће по сваку цијену да открије кључну ријеч и зато не преза од тешког израза и експеримента у језику", додао је Јерков.

Према његовим ријечима, жири је пажљиво цијенећи четири књиге уврштене у ужи избор и још неколико дјела која су се у њему могла наћи, сматрао ову збирку најостваренијом и додијелио јој ово признање.

Он је подсјетио да је ова збирка као рукопис добила награду "Гордана Тодоровић" у Сврљигу, а књигу су подржали рецезенти Рајко Петров Ного и Гојко Ђого, а поговором Милица Миленковић.

Члан жирија Златко Јурић сматра да је "Зимно место" Анђелка Анушића најпотпунија и најзрелија књига написана прошле године пристигла на конкурс, као и да је његова пеозија препознатљива.

За Годишњу награду за 2017. годину конкурисале су 24 књиге 21 аутора, а у најужи круг ушле су књиге "Зарубице" Јелине Ђурковић, "Зимно место" Анђелка Анушића, "Недоречени Орфеј" Радмила Радовановића и "Међустаница Лисабон" Душана Савића.

Жири овогогодишње награде су, поред предсјеника Јеркова и члана Јурића, чинили и Саша Кнежевић и предсједник Удружења књижевника Предраг Бјелошевић.

Лауреати Годишње награде Удружења књижевника Српске претходно су били, 2013. године Предраг Бјелошевић, 2014. године Ранко Рисојевић и Јованка Стојчиновић Николић, 2015. године Ранко Павловић и Драган Тепавчевић, те 2016. године Берислав Благојевић.