latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:56 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Ловриновић: Мигрантска криза дочекана неспремно

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому парламента БиХ Никола Ловриновић сматра да је БиХ дочекала мигрантску кризу неспремно.
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba) -
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba)

"Много тога се могло рјешавати другачије. Ово што радимо личи на све осим на организован приступ рјешавању тог проблема. Све се догађа стихијски, што није добро", рекао је Ловриновић новинарима.

Он је истакао да посланици Представничког дома парламента БиХ у тренутку док расправљају о питању мигрантске кризе немају информацију ко су ти људи, како долазе у БиХ, како сачувати границе, какав је план с тим људима, те како све то дјелује на питање безбједности ове земље.

"Друге земље су показале да се може организованије ријешити. Сада их /миграната/ још није велики број, али ако се овако настави могли бисмо се наћи у проблемима", упозорио је Ловриновић.

Подсјетивши да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изнио одређене мјере и радње које су предвиђене за рјешавање мигрантске кризе, Ловриновић је додао да се све морало рјешавати далеко организованије.

"Границе земље се морају чувати. Суштина је да ти људи улазе у БиХ, а да нико не зна како улазе у БиХ. Тражимо да нам службе задужене за чување граница дају информацију и да раде свој посао", рекао је Ловриновић.

Шеф Клуба СДС-а у Представничком дому БиХ Александра Пандуревић навела је да за проблем миграната у БиХ нису криве сусједне земље Србија и Црна Гора.

"Не бјеже ти људи из тих земаља него су те земље пролазна рута, као и БиХ. Било је лијепо док је проблем био у њиховим дворишту и док га нисмо дијелили. Сада је и рута кроз БиХ", упозорила је Пандуревићева.

Шеф Клуба СДС-а напоменула је да је чула информацију да се помиње цифра од 50.000 илегалних миграната, која је, како је навела, нетачна.

"У овој земљи би се то примијетило и дјеловало би као да смо окупирани. Наравно да имамо проблем, али се проблем не рјешава изјавама попут извођења војске на границе", рекла је Пандуревићева и додала да су такве изјаве неозбиљне, те позвала да се у рјешавање мигрантске кризе у БиХ укључи ЕУ.

Посланик СДА Шефик Џаферовић је у изјави новинарима о повећаном броју миграната у БиХ рекао да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић имао коректно излагање на сједници.

Џаферовић сматра да је Звиздић изнио све елементе које БиХ треба да има у виду када је ријеч о односу према мигрантима.

Посланик СДА не мисли да се закаснило са рјешавањем проблема, те додаје да је БиХ пратила ову мигрантску кризу и подсјећа да је парламент неколико пута расправљао о тој теми.