latinica  ћирилица
24/05/2018 |  07:40 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Додик на Економском форуму у Санкт Петербургу

У Санкт Петербургу данас је отворен Економски форум, којем присуствује предсједник Српске Милорад Додик. Како се очекује, предсједник Српске требало би да се састане са руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је изјавио за Срну да ће настојати да ојача заинтересованост руских инвеститора за улагања у Српску и најавио да ће се састати и са губернатором Георгијем Полтавченком.

Предсједник Српске рекао је да је форум, којем присуствује 12. пут, прилика да се сретне са важним људима из сфере привреде, банкарства и политике.

"Драго ми је да ћу се и овом приликом састати са предсједником Путином, према његовом званичном протоколу, у петак послијеподне, при чему ћемо наставити разговоре о нашој сарадњи. Упознаћу га о актуелној ситуацији и захвалити за разумијевање и подршку Дејтонском споразуму", нагласио је Додик.

Додик је истакао да ће предсједнику Руске Федерације пренијети опредјељење Српске о војној неутралности, при чему ће истаћи релевантну Одлуку Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности која подразумијева да за њу ниједан војни савез није прихватљив

"Разговараћемо и о регионалној ситуацији и неким глобалним питањима. Обзиром да је Русија један од најважанијих свјетских играча на међународној сцени, веома је важно чути Путинове оцјене о многим питањима из савременог свијета који је у доста несређеном стању", поричио је Додик.

Предсједник Српске навео је да би на састанку требало да буде ријечи и о могућности проширења сарадње, те да ће поновити став Републике Српске o неприхватању да се Русији уведу санкције, без обзира што је други дио БиХ, под притиском Запада, то хтио.

Додик је најавио да ће са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком разговарати о конкретним пројектима, те подсјетио да је раније разговарано о пројектима из области здравства и културе.