latinica  ћирилица
28/05/2018 |  09:53 | Аутор: СРНА

Бесплатни прегледи коже и сумњивих младежа на УКЦ Републике Српске

У Клиници за полне и кожне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у уторак, 5. јуна, биће организовани бесплатни прегледи коже, као и дермоскопски прегледи сумњивих младежа.
Кожа (Фото: Thinkstock) -
Кожа (Фото: Thinkstock)

Бесплатни прегледи коже организују се како би се меланом или други облици рака коже открили у раном стадијуму, као и особе са ризиком за оболијевање од ових малигних тумора, саопштено је из УКЦ-а.

Прегледи ће бити обављани од 8.00 до 18.00 часова и могу се заказати на број телефона 051/342-486 од данас до 4. јуна.

Грађани на преглед треба да донесу здравствену књижицу, без упутнице, а након прегледа добиће и налаз дерматовенеролога, а љекари ће их усмено и писано информисати о штетном дјеловању УВ зрака и значају фотопротекције.

Рак коже има један од најбржих пораста учесталости у Европи упркос томе што је једини који се може открити прегледом голим оком и што га је могуће дијагностиковати у раној фази, наводи се у саопштењу.

Ризику оболијевања од меланома највише су изложене особе које имају свијетлу кожу и које су склоне опекотинама од сунца, које су задобиле опекотине од сунца у дјетињству, које су изложене интензивном сунчевом зрачењу у кратком периоду, које користе соларијуме, које у породици имају неког ко је имао рак коже, те популација старија од 50 година.