latinica  ћирилица
06/06/2018 |  19:13 ⇒ 07/06/2018 | 07:49 | Аутор: СРНА

Правоснажна пресуда Караџићу до краја ове, а Младићу до краја 2020. године

Правоснажна пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу биће изречена до краја ове године, а генералу Ратку Младићу до краја 2020. године, најавили су данас предсједник хашког Механизма Теодор Мерон и главни хашки тужилац Серж Брамерц.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

Мерон је, у обраћању Савјету безбједности УН поводом извјештаја о раду Механизма у протеклих шест мјесеци, рекао да ће Караџићу у децембру бити изречена правоснажна пресуда.

Брамерц је најавио пред Савјетом безбједности да ће поновљено суђење у бившим званичницима Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу бити окончано "до краја 2020", пренијели су београдски медији.

- Послије тога ће пред Механизмом остати само жалбени поступак у том предмету, уколико га буде - рекао је Брамерц.

Он је указао на проблем несталих лица у ратовима у бившој Југославији и навео да "10.000 породица још не зна судбину најмилијих".

Брамерц је навео да су то питање, у сусрету с њим, покренули предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, као и надлежни органи БиХ.

Он је рекао да до сада нису пропраћена одговарајућим дјеловањем обећања власти у региону да ће учинити све да судбина несталих буде расвијетљена.

- Политичка воља неопходна је да би се свејдоци приволели да иступе, а слављење ратних злочинаца их свакако не охрабрује - упозорио је Брамерц.

Хашки трибунал је 24. марта 2016. године неправоснажно осудио Радована Караџића на 40 година затвора.

Током жалбене расправе у априлу Караџић је тражио да буде ослобођен или да му се суди поново, а тужиоци траже доживотну казну затвора.

Генерал Младић је у новембру прошле године осуђен на доживотни затвор, а жалбу су најавили и одбрана и тужиоци.

Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић и оперативац те службе Франко Симатовић оптужени су за прогон, убиства, присилно премјештање и депортацију муслимана и Хрвата у Хрватској и БиХ 1991-95. године.

Они су првостепеном пресудом ослобођени 2013. године, али је апелационо вијеће усвојило жалбу тужилаца и поништило пресуду 2015. године, те наложило ново суђење.