latinica  ћирилица
07/06/2018 |  11:52 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Наставак консултација са Венецијанском комисијом

Лидери парламентарних странака из Федерације БиХ наставиће данас у Сарајеву консултације са представницима Венецијанске комисије о измјенама Изборног закона БиХ.
Сарајево: Венецијанска комисија и лидери без договора - Фото: РТРС
Сарајево: Венецијанска комисија и лидери без договораФото: РТРС

У преговорима, којима би требало да присуствују лидери СДА, СББ, ХДЗ БиХ, СДП БиХ и ДФ-а, посредоваће америчка Амбасада у БиХ и Делегација ЕУ у БиХ.

На посљедњем састанку, одржаном у уторак, 5, јуна, није постигнут договор, али су учесници потврдили да су "приближени ставови".

На конференцији за новинаре одржаној након састанка специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да је разговарано о конкретним рјешењима који ће омогућити одржавање избора, односно провођење изборних резултата у октобру, али није желио да улази у детаље разговора с образложењем да треба очувати њихову повјерљивост.

Вршилац дужности замјеника помоћника америчког државног секретара САД Метју Палмер поручио је да је званични Вашингтон и даље прилично забринут када је ријеч о изборној реформи у БиХ и ризику да избори у октобру буду неуспјешни.

Палмер је поручио да је Вашингтон забринут да неће бити испуњена суштина избора - да буде изабрана нова власт.

Предсједник СДА Бакира Изетбеговића рекао је да је направљен мали корак напријед ка привременом рјешењу за ове изборе који ће се односити на федерални Дом народа.

Данашњи разговори биће трећи у низу преговора између представника међународне заједнице, чланова Венецијанске комисије и званичника о измјенама Изборног закона БиХ ове седмице.

Срна незванично сазнаје да је састанак заказан у 12.30 часова.