latinica  ћирилица
07/06/2018 |  13:47 | Аутор: СРНА

Ђурић: Међународна заједница да реагује због великоалбанске царинске уније

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас међународну заједницу да реагује на стварање великоалбанске царинске уније између Приштине и Тиране, уколико "не жели стварање велике албанске државе на Балкану".
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је оцијенио да је Приштина, усвајањем одлуке о стварању јединствене царинске зоне са Албанијом, потврдила постојање великоалбанске царинске уније.

"Усвајање одлуке, којом се укидају посебне царине и ствара јединствена царина између наше јужне покрајине и Албаније, треба назвати правим именом - то је стварање великоалбанске царинске уније и одлука на коју међународна заједница мора да реагује", рекао је Ђурић за Телевизију "Пинк".

Према његовим ријечима, таква врста политике може да доведе до озбиљне дестабилизације прилика, а потпуно је супротно резолуцији 1244 Савјета безбједности УН и свим другим међународним документима.

Ђурић је рекао да се и на том примјеру виде стварне намјере Приштине.

"Уверен сам да овакву политику не би смели да спроводе да немају подршку дела међународне заједнице", рекао је он.

Према његовим ријечима, веома је важно да јавност буде обавијештена о свему.

"Притисци на нашу земљу су све већи, о томе је причао председник Србије Александар Вучић", рекао је Ђурић.

Он је позвао је ЕУ да се изјасни о ставовима шефа делегације ЕУ у Приштини Наталије Апостолове, која је за учестале нападе Албанаца на Србе у јужној српској покрајини рекла да је то "враћање мило за драго".

Ђурић је истовремено оцијенио и да таквим реаговањем на нападе Апостолова шаље поруку онима који нападају да су напади добродошли.