latinica  ћирилица
07/06/2018 |  15:18 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Амнестија и за лица која нису упућена на издржавање казне

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог закона о амнестији, по хитном поступку, којим се предвиђа давање амнестије лицима која се на дан његовог ступања на снагу већ налазе на издржавању казне затвора, као и осуђеним лицима која још нису упућена на издржавање казне.
Влада - Фото: РТРС
ВладаФото: РТРС

Ријеч је о лицима која су осуђена правоснажном пресудом судова у Републици Српској, а која су се на дан ступања на снагу овог закона затекла на издржавању казне затвора у казнено-поправним установама у Српској, Федерацији БиХ /ФБиХ/ или иностранству, као и лицима која су правоснажно осуђена, а нису упућена на издржавање изречене казне затвора, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Доношењем овог закона амнестија би обухватила већи број осуђених лица за које су надлежни судови прије ступања на снагу овог закона издали упутне акте за упућивање на издржавање казне затвора и која се већ налазе у казнено-поправним установама на издржавању казне затвора.

То би, како се наводи, свакако повољно утицало на ниво неопходних финансијских средстава која су потребна за остваривање основне функције казнено-поправних установа у Српској.

Иако смјештајни капацитети казнено-поправних установа у Српској у суштини задовољавају њене потребе, актом амнестије ослободио би се један број смјештајних капацитета који би омогућио да се путем института премјештаја осуђених лица из једне у другу казнено-поправну установу смањи пребукираност капацитета у појединим казнено-поправним установама, првенствено у Бањалуци, Фочи и Бијељини.

Доношење акта амнестије наишло би и на позитиван одјек међу осуђеним лицима, а свакако би стимулативно дјеловало на осуђена лица, у смислу да се за вријеме издржавања казне затвора добро владају и понашају и тиме остваре могућност да се ослободе даљег издржавања казне затвора или да им се она ублажи.

Потреба за израду овог закона, првенствено је садржана у чињеници да је Народна скупштина Републике Српске, од дана оснивања до данас донијела само један закон о амнестији, и то у октобру 2005. године.