latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:44 | Аутор: РТРС

Млади социјалдемократи из Бијељине и Зворника даривали крв (ФОТО)

У оквиру акције добровољног даривања крви, која је организована у свим градовима Српске, Млади социјалдемократи Бијељине и Зворника данас су још једном показали своју хуманост.
Акција даривања крви у Бијељини и Зворнику - Фото: РТРС
Акција даривања крви у Бијељини и ЗворникуФото: РТРС

Око стотину чланова омладине СНСД-а из ова два града одазвало се позиву и даривало је исто толико доза драгоцјене течности.

"Драго ми је да сам дио акције Младих социјалдемократа која је покренута на нивоу Српске. Ми у Бијељини већ пет година уназад организујемо акцију добровољног даривања крви, и надам се да ће ова хумана акција прећи и у нашу редовну активност. Ове године акцију су организовали полазници политичке академије у Бијељини и то је почетак њиховог друштвено-политичког рада код нас. Овај термин смо изабрали јер смо свјесни чињенице да је несташица крви у љетном периоду и ми на овај начин желимо да појачамо дозе крви у Српској, и да мотивишемо људе на неки начин, да дарују крв, и да на тај начин спасу нечији живот. Јер то је нама мало, а некоме живот значи", рекла је Јована Јовановић, члан Градског одбора Младих социјалдемократа Бијељине.

Александар Аврамовић девети пут даривао је крв. Каже да га то ништа не кошта, и истиче да би сви који могу, требали да постану добровољни даваоци крви.

"Први пут сам дошао са колегама из предузећа. Тада су многи ишли, пријавио сам се и ја и од тада сам редован. Свака три-четири мјесеца долазим и дајем крв, апелујем на све оне који то могу да дођу и да учине исто. На овај начин ћемо можда некоме спасити живот, а мени лично ово не представља никакав проблем", каже Аврамовић.

Начелник Завода за трансфузијску медицину Републике Српске - Службе у Бијељини, др Жарко Марковић захвалио се младима који већ пету годину заредом дарују крв, напомињући да је свијест код људи развијена и да нема несташица крви.

"Свака појединачна јединица крви значи, а камоли организовано. Што се тиче нашег подручја, могу слободно рећи да испуњавамо све потребе наших пацијената, било појединачно или организованим давањем. Традиционално познато је од Угљевика, Сувог Поља, полиције, средњих школа, и те акције доприносе знатно збрињавању наших пацијената ма гдје се они налазили", наводи Марковић.

У склопу ове акције донирано је око 500 доза крви у свим градовима Републике Српске. Ово је само једна од многобројних активности Младих социјалдмеократа, који врло често помажу у чишћењу својих локалних заједница, организују догађаје хуманитарног карактера, а волонтерски су ангажовани у многим акцијама.

У Бијељини се одазвало око 40 чланова градског одбора МСД-а, док је у Зворнику било 60-ак Младих социјалдемократа.