latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:47 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Иванцов: Русија ће наставити да доприноси унутрашњем дијалогу у БиХ

Русија ће наставити да доприноси успостављању унутрашњег дијалога у БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом и загарантованом равноправношћу два ентитета и три конститутивна народа, изјавио је вечерас амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов на пријему у Сарајеву поводом Дана Русије - Фото: СРНА
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов на пријему у Сарајеву поводом Дана РусијеФото: СРНА

"Искрено цијенимо независну, самосталну спољнополитичку линију БиХ, а Русија је заинтересована за безбједан, стабилан и самосталан развој БиХ", рекао је Иванцов на пријему у Сарајеву поводом дана Русије.

Он је истакао да је Русија конструктиван и одговоран партнер БиХ и да се сарадња развија у различитим областима, наводећи као примјер области енергетике и банкарства, односно руску компанију "Зарубежњефт" и Сбербанку.

"Потенцијал развоја у многим сферама сарадње између наших земаља је огроман. Ми постављамо нове циљеве и интензивно разговарамо о новим правцима сарадње", рекао је Иванцов.

Он је подсјетио да су народи Русије и БиХ током историје били повезани узајамним разумијевањем и сарадњом заснованом на јединству словенских језика, културе и традиције.

Иванцов је нагласио да је Русија земља у којој је обједињено мноштво култура, народа и конфесија, што представља огромно природно и духовно богатство.

"Данас славимо празник који симболизује многовјековни пут наше земље, ратне и друге подвиге нашег вишенационалног народа, празник који је симбол уједињења", рекао је Иванцов.

Он је истакао да је Русија отворена за широку сарадњу са свим земљама по принципу равноправности и узајамног поштовања.

"Исправност таквог приступа још једном је демонстрирао међународни економски форум у Санкт Петербургу који је недавно окупио више од 17.000 људи из 143 земље", нагласио је Иванцов.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић честитала је свим Русима Дан Русије, истакавши да култура повезује народе Српске и Русије.

"Осим културних веза постоји и јака привредна сарадња", рекла је Голићева
и додала да се ради на развоју сарадње у области образовања.

Дан независности Русије или Дан Русије обиљежава се 12. јуна, када је 1990. године усвојена Декларација о државном суверенитету Русије.

У декларацији је дефинисан циљ због којег је проглашен руски суверенитет - обезбјеђивање сваком човеку неотуђивог права на достојанствен живот и слободан развој.