latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:59 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Министри региона: Зауставите мигранте или ЕУ затвара границе!

Европска комисија најавила је хуманитарну помоћ вриједну милион и по евра за нарастујуће проблеме мигранта у БиХ. Помоћ ће бити упућена у Бихаћ, Велику Кладушу и Сарајево.

Истовремено, данас је у Сарајеву одржана министарска конференција земаља балканске мигрантске руте на којој су се учесници обавезали да ће заједничким акцијама спријечавати незаконите миграције. Представници земаља Европске уније обећали су помоћ, али и нагласили да је њихов приоритетни задатак заштита граница Уније и Шенгена.

Европска унија неће дозволити да се понови 2015. година када се на њено тло неконтролисано искрцало више од милион миграната и избјеглица - упозоравајуће су звучали званичници земаља из састава Уније. О евентуалном херметичком затварању својих граница, какве вијести све чешће стижу из Брисела, Беча или других европских метропола, у Сарајеву нису били вољни да објашњавају. Али, припријетили, ипак јесу!

Боштјан Шефиц, МУП Словеније, каже да не би било добро да чланице Европске уније буду принуђене да усвајају неке унилатералне мјере. Наводи да они, ипак, морају да буду свјесни да штите спољне границе ЕУ.

Због тога чланице Уније од земаља на новој балканској мигрантској рути – од Грчке и Албаније, па до БиХ, захтијевају хитне мјере које су већ усагласили директори њихових полиција, на Брду код Крања. Од квалитетне и оперативне и њима доступне базе података о регистрованим мигрантима, преко стриктног поштовања билатералних уговора о реадмисији, односно враћању у земљу ранијег боравка, спречавања злоупотреба система азила, па до јачања властитих граница свих земаља руте. Мигранте зауставити на спољним границама Уније и организоване криминалне групе које се баве незаконитим миграцијама, а чак 80 одсто их је, кажу Европљани, из балканског региона, из Уније истјерати. Да ли то значи да ће изван Уније бити формирани сабирни центри миграната у покрету!? Или портали како их у Унији бајковито зову - гдје би придошлице биле смјештене док траје њихова регистрација, провјера идентитета, разматрање захтјева за азилом и ко зна шта још! 

Франц Ланг, шеф Криминалистичке полиције Аустрије, каже да се о томе расправља већ неко вријеме, али да не зна колико се одмакло у реализацији и о којим земљама је ријеч.

А шта знају "домаћини" у Сарајеву? Након лекција европских званичника, сарајевски званичници који су на пријетећи мигрантски цунами све донедавно одговарали бајатим акционим плановима на папиру, више не убјеђују јавност како је све под "њиховом контролом". Након што су славодобитно саопштили како су, данима послије миграната и они открили најновију, нештићену улазну путању у БиХ, Драган Мектић и Денис Звиздић, тек данас су се позабавили вишемјесечним пламтећим мигрантским проблемом на улазним вратима Хрватске и Уније - у Бихаћу и Кладуши! Неће БиХ бити "сабирни центар" - обећали су! Опет!

- Остаћемо хумани, али БиХ неће бити сабирни центар за мигранте на Балкану. На првом мјесту је сигурност грађана БиХ, јавни ред и мир - поручио је предсједавајући СМ БиХ Денис Звиздић.

Симптоматично, обећање је изречено, док су трагали за новим смјештајним капацитетима управо за мигранте! Овај пут у Унско-санском кантону. У оптицају је објекат Агрокомеца у Великој Кладуши, површине од неколико стотина квадратних метара. До краја седмице за исте намјере требало би да буде оспособљена и касарна Ушивак код Хаџића. Претходно је мигрантима "прилагођен" центар Салаковац код Мостара, Делијаш код Трнова, Имиграциони у Источном Сарајеву. А потрага за новим капацитетима у БиХ још траје.

- На нама су сада процјене гдје ти смјештајни капацитети треба да се нађу. Један значајан посао је пред БиХ - каже
Семиха Боровац, министарка за људска права и избјеглице БиХ.

За којим капацитетима бх. министри још "трагају" - да ли израженим у стотинама, хиљадама или десетинама хиљада лица, још је непознаница. Баш као што је и податак о броју миграната који "крстаре" бх. територијом! И регистрованих и нерегистрованих! Можда ће их бх. званичници успјети пребројати до 18. јуна, када ће у Беч поново за сто европски и балкански полицајци и безбједњаци. Да ревидирају "стање" на балканској рути!