latinica  ћирилица
07/06/2018 |  20:16 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Дјеца са Космета посјетила Козару

Дјеца, млади и њихови родитељи из Удружења родитеља дјеце с посебним потребама "Подржи ме" из Косовске Митровице, који бораве у посјети Приједору, посјетили су планину Козару. Свој први боравак у Републици Српској памтиће по гостопримству домаћина из центра "Сунце", али и склапању пријатељстава с вршњацима из Приједора. Истакнуто је да ће институције Српске и у будућности помагати Србима с Косова и Метохије.

Боравак у Приједору за дјецу и њихове родитеље из удружења "Подржи ме" из Косовске Митровице остаће у лијепом сјећању.

Захваљујући домаћинима из центра "Сунце", били су гости бројних приједорских удружења, а упознали су се и са знаменитостима Приједора и околине. За већину њих, ово је био први прелазак границе и долазак у Републику Српску.

"Нама је част што смо овдје дошли јер наша дјеца никада границу Србије нису прешли. Хвала вам пуно на гостопримству, ми никад бољи дочек нисмо имали", истакла је Светлана Јовановић, члан удружења "Подржи ме".

"Ми смо одушевљени. Родитељи, дјеца, мислим да је ово прави потез, надам се да овдје неће бити крај, да буде почетак сарадње. Маштам о томе да ми сутра будемо домаћини, и да угостимо ову дивну дјецу", рекла је Ивана Ракић, предсједница удружења "Подржи ме".

Из Одбора за помоћ Косову и Метохији, који је био организатор посјете, истичу да ће се пружање помоћи удружењу "Подржи ме" наставити и убудуће.

"Ове године смо опет направили хуманитарну акцију и сад на дан годишњице 26. јуна уручићемо им скоро 10.000 евра за њихов рад", каже Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске.

Пројекат је подржала и Влада Републике Српске. Дјеца с инвалидитетом и дјеца с посебним потребама треба да буду приоритет надлежних институција, истакла је министарка породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић.

"Треба да вратимо дио пажње коју је Република Србија показала у тренуцима када је нама било потребно. И то је јако важно да се друже дјеца из Приједора и Косовске Митровице, која имају исте проблеме, и једни друге одлично разумију", наглашава Јасмина Давидовић, министарка породице, омладине и спорта Српске.

Чланови Удружења "Подржи ме" данас су посјетили и Бањалуку, а петодневни боравак у Републици Српској завршавају сутра када крећу назад у Косовску Митровицу.