latinica  ћирилица
07/06/2018 |  21:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел и Курц: ЕУ на прекретници

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и њен аустријски колега Себастијан Курц, изјаснили су се на састанку Народне партије Европе (ЕПП) за дјелотворнију Европу.

Такође, они су апеловали за заједничко дјеловање у миграционој политици.

Меркелова сматра да је Европа на прекретници и заложила се за далекосежне реформе, и то не само у спољној, економској и политици према избјеглицама, већ и у европским институцијама.

Она се изјаснила за заједничку спољну, одбрамбену и безбједносну политику, али и заједничку развојну, мигрантску и политику азила, као и заједничку научну и економску политику, те монетарну унију, као и заједничку образовну и културну унију.

У спољној политици, њемачка канцеларка жели одустајање од принципа једногласности.

Као највећи изазов наредних мјесеци, Меркелова и Курц навели су избјегличку тематику.

"Ако не успијемо да нађемо рјешење за питање миграције, онда ћемо довести у питање основе ЕУ", казала је Меркелова захтијевајући заједнички европски систем азила, јединствене стандарде азила, као и европску установу за азил, те "праву европску граничну полицију".

Истовремено је нагласила да само заштита границе није довољна, већ да су потребне и мјере против узрока емигације.

Меркелова се, с тим у вези, заложила за "Маршалов план за Африку".

Курц се изјаснио за бржу изградњу Фронтекса, додајући да ће 2027. године бити прекасно.

"Људи нису спремни да тако дуго чекају. Фронтекс, поред тога, не треба да има само више службеника и новца, већ мора бити опремљена и одговарајућим мандатом. Фронтексу мора бити омогућено да сарађује са трећим државама и зауставља бродове на мору", објаснио је он.

Што се расподјеле избјеглица тиче, Курц сматра да то питање није тако хитно и додаје да се свађа око тога не смије ставити у први план, јер се договор вјероватно не може постићи.

Када је ријеч о наредним изборима за Европски парламент, они су се изјаснили за модел носиоца листе.

"Ја сам увијек био за јачање директне демократије. Носилац листе би омогућио да грађани директно бирају предсједника Европске комисије. Транснационалне листе нису нам потребне", казао је Курц.

На скупу Народне партије Европе, Курц је похваљен као примјер како неко грађанског и демохришћанског опредјељења, као и са проевропским ставом, може побиједити на изборима.