latinica  ћирилица
08/06/2018 |  07:50 ⇒ 09/06/2018 | 08:35 | Аутор: СРНА

Змијањски вез у Музејском комплексу Коломенскоје

У Музејском комплексу Коломенскоје у Москви данас ће бити отворена изложба "Змијањски вез–свјетско нематеријално насљеђе" који је први елеменат из Републике Српске и БиХ уписан на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.
"Змијањски вез" - Фото: РТРС
"Змијањски вез"Фото: РТРС

На изложбу која ће бити отворена у највећем музејском комплексу у Руској Федерацији очекује се долазак бројних високих званица и амбасадора, који ће се овом приликом боље упознати са културним насљеђем Републике Српске.

Реализацију изложбе помогла канцеларија Представништва Републике Српске у Москви, на челу са директором Представништва Душком Перовићем.

Делегација Музеја Републике Српске разговарала је јуче у Москви са руководством о представљању "Змијањског веза" у овом највећем музејском комплексу у Руској Федерацији.

Директор Музејског комплекса Коломенскоје Сергеј Хјудаков током разговора са делегацијом Музеја на челу са директором Миладином Савићем изјавио је да је презентовање "Змијањског веза" у Москви велика част, и напоменуо да је промоција овог културног блага од велике важности за представљање културног диверзитета, што доприноси међународном дијалогу.

Савић је истакао да је представљање културног насљеђа српског народа у пријатељској Руској Федерацији од изузетног значаја, те изразио захвалност на
позиву Музеја Коломенскоје за гостовање ове изложбе, саопштено је из Музеја Српске.

На састанку је договорена и будућа сарадња о новим пројектима и гостовању Музеја Коломенскоје у Музеју Републике Српске на љето 2019. године.

Савић је Хјудакову уручио монографско издање Музеја "Змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе" аутора Данијеле Ђукановић, каталог изложбе, накит "Трагови" аутора Сање Бајић као и сувенир Музеја, аутентичан "Змијањски вез" у раму.