latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:03 | Аутор: СРНА

Аргентинци отказали меч - организатор тражи велику казну

Аргентинска фудбалска репрезентација отказала је пријатељски меч против Израела у Јерусалиму усљед притиска Палестинаца и земаља арапског свијета, због чега је организатор изгубио милионе долара и сада тражи од Фифе да избаци Аргентинце са Свјетског првенства у Русији.
Фудбал (илустрација) - Фото: ФОНЕТ
Фудбал (илустрација)Фото: ФОНЕТ

Аргентинци су у суботу требали да одиграју утакмицу са Израелом у јерусалимском кварту Махла, мјесту на коме су, како се наводи, израелски војници прије 70 година уништили палестинско село.

Након што су стигле осуде са свих страна свијета, поготово од Палестинаца, чији је предсједник Фудбалског савеза јавно позвао на паљење фотографија аргентинског фудбалера Лионела Месија, уколико се утакмица одигра, меч је - отказан.

Та вијест је, међутим, погодила организаторе - израелску фирму "Комтек", која је затражила од Фифе да избаци Аргентину са Свјетског првенства.

Ова компанија је откупила телевизијска права за пренос утакмице и уплатила аргентинском Фудбалском савезу два милиона евра како би се Меси и његови саиграчи појавили у Јерусалему.

Већ је било продато 45.000 улазница, али од спектакла неће бити ништа.

Као разлог за избацивање Аргентинаца, израелска компанија наводи "вјерску дискриминацију".

Прије два дана, у јавности се појавила информација да је иницијатива за отказивање утакмице дошла од капитена аргентинске репрезентације Месија и ветерана Хавијера Маскерана, те тренера Хорхеа Сампаолија.

Рафаел Араyа Насрy, предсједник Латинске конфедерације палестинских институција, тврди да су Меси и Маскерано инсистирали на отказивању пријатељске утакмице, наводе спортски портали.