latinica  ћирилица
08/06/2018 |  12:37 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Путин и Си одлучни да појачају сарадњу

Русија и Кина су одлучне да појачају сарадњу у свим областима, наводи се у заједничком саопштењу које су послије састанка у Пекингу потписали предсједници двије земље Владимир Путин и Си Ђинпинг.

"Двије стране изражавају намјеру да унаприједе сарадњу у свим областима, а у ту сврху ће развити стратешки дијалог заснован на повјерењу и наставиће да развијају механизме билатералне сарадње на највишем нивоу међу владама, парламентима, странкама, агенцијама и у смислу регионалне сарадње", наводи се у документу.

Русија и Кина ће развити ближе конакте у сфери стратешке безбједности у условима растуће нестабилности, додаје се у тексту, а преноси ТАСС.

Посебна пажња посвећена је сарадњу у области оружаних снага.

"Русија и Кина намјеравају да даље развијају стратешке контакте и координацију између својих оружаних снага, побољшају постојеће механизме војне сарадње, прошире интеракцију у области практичне војне и војно-техничке сарадње и да се заједно одупру изазовима глобалне и регионалне безбједности", додаје се у саопштењу.

Према овом документу, двије државе искористиће до крајњих граница механизме за сарадњу у области полицијских снага и безбједности и заједно ће чувати своју сигурност и стабилност.