latinica  ћирилица
08/06/2018 |  12:49 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Савановић: Траже се рјешења за обештећење учесника рата

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да се траже најбоља рјешења како би била обештећена и у редовно мјесечно примање уведена лица која су учествовала у одбрамбено–отаџбинском рату, а немају најмање 15 година уплаћеног осигурања за пензијско-инвалидску заштиту.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Ако идемо на отварање системских закона - Закона о ПИО и Закона о правима бораца, то није мудро, тим више јер је ово изборна година и што је остало неколико мјесеци до избора, али тражимо рјешења како да тим људима изађемо у сусрет", рекао је Савановић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио и да је меморандумом Министарства и Борачке организације Српске договорено да Српска обештети учеснике рата који имају 65 и више година живота, а који немају 15 година уплаћеног осигурања, и да они буду уведени "у неко редовно мјесечно примање".

"Ту се сви апсолутно слажемо, и предсједник /Републике Милорад Додик/ и Влада и Борачка организација. Постоји прихватљива идеја да се учешће у рату, а које се рачуна дупло у радном стажу, уз већ остварени стажа, доведе до 15 и више година радног стажа и да та лица, а таквих је према ранијим подацима Борачке организације 549, буду узета у обзир", навео је Савановић.