latinica  ћирилица
08/06/2018 |  20:29 | Аутор: РТС

КФОР забринут због инцидената на Косову

Забринути смо због посљедњих инцидената на Косову и радимо на томе да то спријечимо, рекао је у бази Бондстил командант КФОР-а Салваторе Куочи.

КФОР је данас организовао посјету новинара бази Бондстил. да би показао своју организацију.

Куочи је обраћајући се новинарима рекао да је дужност КФОР-а да обезбиједи сигурност грађана на Косову, без обзира на њихову националну припадност.

Истакао је да је забринут због посљедњих инцидената на Косову, али да КФОР ради на томе као би се они спријечили.

"Наш посао је да уђемо у срж догађаја и да сазнамо двије ствари. Зашто се то догађа и како да то спријечимо", рекао је Куочи.

Додао је да са "шире тачке гледишта" ситуација на Косову је много боља него 1999. године.

"У прилог томе говори и податак да је 1999. године на Косову било ангажовано 55.000 војника, а данас их има само 4.000", навео је Куочи.

Амерички официр Ник Дучић рекао је да је о безбједносној ситуацији разговарао са градначелником Грачанице Срђаном Поповићем, те да је том приликом договорено да се у наредном периоду повећа број партола војника КФОР-а, јер су у Грачаници у току различите манифестације које окупљају велики број људи.

На питање да прокоментарише чињеницу да је због етничког поријекла изузетно занимљиви медијима у централној Србији који брижљиво биљеже и преносе сваку његову изјаву, третирајући га врло често као поп звијезду, Дучић је рекао да је то вјероватно због тога јер је он први официр српског поријекла на Косову.

Италија испитује посљедице НАТО бомбардовања

Салваторе Куочи каже да Италија активно истражује везу између бомбардовања осиромашеним уранијумом и канцерогених болести код италијанских војника који су боравили на Косову и Метохији током сукоба, а с друге стране, подсјећа, да је званичан став НАТО-а да такве повезаности нема.

"То је нешто на шта Италија обраћа пажњу. Оформили смо комисије које треба да сазнају узрок и шта се тачно десило. Активно раде на томе", рекао је Куочи.

Подсјетио је да је НАТО тим 2001. године урадио истрагу у којој су, према њиховим тврдњама, доказали да не би требало да буде повезаности између бомбардовања и наведених болести.

Како је рекао, они поштују истрагу НАТО-а, али видјеће шта могу и сами да сазнају у вези са тим.