latinica  ћирилица
10/06/2018 |  10:24 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Прерада шипка - награђена пословна идеја из Петковца

Душка Шурлан из Петковца код Новог Града прије три године засадила је 300 садница шипка. Њена пословна идеја награђена је од Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

Прије три године Душка Шурлан вратила се из Новог Града код мајке у село Петковац и одлучила да се посвети узгоју шипка. Посао јој, каже, иде одлично па је одлучила да прошири плантажу новом сортом за још двије стотине садница.

На конкурс Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа ове године Душка се пријавила и прошла обуку. Урадила је и бизнис план и освојила прву награду и три хиљаде марака.

"Тема мог бизнис плана је да сав свој род прерадим - што у сушени шипак, што у џем од шипка. Треба да набавим опрему за пасирање како бих могла да испуним своје задатке и циљеве", истиче Душка.

Марица Берић, руководилац Одјељења за стратешко планирање у Републичкој агенцији за мала и средња предузећа, нагласила је да су ове године на конкурсу имали тимове и појединце од Новог Града до Источног Сарајева из различитих сектора.

"Стручни жири изабрао је најбоље пословне идеје од којих је најбоља пословна идеја која долази из Новог Града", рекла је Берићева.

Душка каже да је поносна на свој успјех, али је више радује чињеница што је старија кћерка Зорана одлучила да упише агрономију и да учествује у овом породичном послу.