latinica  ћирилица
10/06/2018 |  11:26 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Жене из БиХ родиле 50 дјеце у базама "Исламске државе"

У базама "Исламске државе" у Сирији у протекле четири године рођено је скоро 50 дјеце чији су родитељи из БиХ, пише "Дневни аваз".
Жене и дјеца у камповима у Сирији (Фото: net.hr) -
Жене и дјеца у камповима у Сирији (Фото: net.hr)

Лист наводи да је у Савјету министара у току формирање координационог тијела за рјешавања питања повратка терористичких бораца и чланова њихових породица, жена и дјеце са ратишта из Сирије, а тај поступак води Министарство спољних послова БиХ.

У информацији, коју је Савјет министара БиХ доставио у одговору на питање посланика у Представничком дому парламента БиХ Маје Гасал-Вражалице, наводи се да дјеца рођена у Сирији, а чији су родитељи или један од њих држављани БиХ, стичу право на држављанство БиХ уколико до 23. године надлежном органу у БиХ поднесу пријаву за евидентирање држављанства.

Када би нека од држављанки БиХ у Сирији успјела да напусти ту земљу, морала би прво да докаже свој држављански статус и идентитет прије евидентирања дјетета за пријаву добијања држављанства, наводи се у одговору Савјета министара.

Претпоставка Савјета министара је да лични и биометријски подаци особа које су отишле у Сирију, постоје у Централном регистру, што би требало омогућити провјере.

За провјеру релевантних чињеница за држављански статус особа које су дошле из Сирије морали би се користити налази ДНК лабораторије која, наводно, дјелује на терену у оквиру Међународне организације за миграције /ИОМ/, а као помоћни докази могли би се користити идентификациони документи издати од ИОМ-а или Канцеларије високог секретара УНХЦР.

"Аваз" пише да ниједна институција у БиХ нема податак о томе колико је тренутно жена и дјеце у Сирији, колико их је отишло против своје воље и колико би их се жељело вратити.