latinica  ћирилица
10/06/2018 |  12:38 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Слање војника директан притисак на изборни процес

Политички анлитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је поводом најаве о слању британских војника као појачање ЕУФОР-у током општих избора у БиХ да је то директан притисак на изборни процес и да се Велика Британија понаша као на почетку 20. вијека у својим колонијама.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Поводом писања британског "Тајмс" да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би "спријечили руско мијешање у октобарске изборе", Анђелковић је рекао Срни да је то апсурдно објашњење, јер се Русија ни на какав начин не уплиће, нема ни своје медије ни невладине организације.

"Ако се неко уплиће, онда је то НАТО", истакао је Анђелковић, те додао да је руско присуство само изговор за Британце.

Према његовим ријечима, није ту у питању присуство Русије већ антидемократско и антисрпско понашање Запада.

Анђелковић сматра да се Велика Британија у овом случају понаша као на почетку 20. вијека у својим колонијама гдје је, наводно, водила демократију, али тако да инсталира оне које она жели.

"Тако и данас по том принципу поступа како би уплашила грађане Републике Српске и како би им послала поруку да је Британија та која треба да бира власт, а не народ. У питању је апсолутно кршење демократске праксе", нагласио је Анђелковић.

Он је оцијенио да је српски народ довољно зрео да се на такве ствари неће обазирати, јер је то, ипак, пријетња "празном пушком".

Анђелковић је напоменуо да Велика Британија, која је имала промјењиву политику према Балкану и Србима кроз историју, у Србима гледа "мале Русе и своје непријатељство према Русији пројектује на нас".

"У овом случају то се дешава. Али, мислим да Срби не треба да улазе у фронталне сукобе са Британцима већ да настоје да чак и британској јавности покажу како се британска власт понаша недемократски", сугерисао је Анђелковић.

Он је истакао да се Запад понаша окупационо и да је српски народ много склонији Русији која му је пријатељ.

Из британске Амбасаде Срни је јуче речено да Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и НАТО-а у БиХ ради "спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру", већ да је одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унаприједили капацитети ЕУ снага.