X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/06/2018 |  14:05 ⇒ 20:34 | Извор: СРНА

Обиљежено 26 година од оснивања Градишке и Србобранске бригаде

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Централног спомен-обиљежја у Градишци је данас обиљежено 26 година од оснивања Прве градишке лаке пјешадијске бригаде и 19. србобранске пјешадијске бригаде.

Код Централног спомен-обиљежја данас су освештане и спомен-плоче на којима су исписана имена 611 погинулих бораца.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је постављањем плоча са именима погинулих бораца отаџбинског централни споменик у Градишци добио изглед какав заслужују борци који су уградили животе у темеље Републике Српске.

Он је нагласио да 611 погинулих бораца не смију бити заборављени, да се треба посветити пажња њиховим породицама и обезбједити посао њиховој дјеци.

Ратни командант Прве градишке лаке пјешадијске бригаде генерал Бошко Гвозден подсјетио је да је ова бригада формирана 12. јуна 1992. године, да је своје ратне зататке обавила часно и успјешно и да није изгубила ни педаљ територије.

Гвозден је навео да је бригада након оснивања имала 1.500, а у појединим тренуцима и око 7.000 бораца.

Градишка бригада учествовала је у пробоју Коридора, на добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске и бранила је више од 40 километара сјеверне границе на Сави.

У ратним дејствима погинуло је 120 бораца, а 347 је рањено.

Ратни командант 19. србобранске пјешадијске бригаде Милан Вујић рекао је даје ова бригада бранила јужне границе Српске, границу према Бугојну и Травнику, те да је водила борбе и на другим ратиштима, а, према оцијени генерала Ратка Младића, била једна од најбољих бригаде Војске Републике Српске.

Вујић навено да је у ратним дејствима погинуо 291 борац србобранске бригаде, око 900 је рањено, а животе за Републику Српску дало је и 16 полицајаца и 19 бораца других бригаде са подручја општине Сробобран /Доњи Вакуф/, чије породице данас већином живе на подручју Градишке.

Обиљежавању 26 година од оснивања градишке и србобранске бригаде присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, народни посланици Славко Дуњић и Милан Шврака, предствници општине Градишка, организација проистеклих из отаџбинског рата, породице погинулих бораца, бројни борци и грађани.

Вијенце на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Градишци положиле су делегације Градишке и Србобранаске бригаде, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, општине Градишка, Општинске борачке организације, Организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила и представници политичких партија.