latinica  ћирилица
10/06/2018 |  17:56 ⇒ 11/06/2018 | 09:53 | Аутор: РТРС

Аналитичари: Слање британских војника директан притисак на изборни процес

И данас реаговања на вијест да ће Велика Британија послати додатне војне групе у БиХ као појачање ЕУФОР-у током предстојећих избора. Аналитичари то виде као директан притисак на изборни процес. У Источној алтернативи сматрају да су такве најаве почетак реализације сценарија британских обавјештајаца, који су спремили удар на Српску и њене институције на челу са предсједником Милорадом Додиком.

Британски Тајмс пише да ће Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО у БиХ, да би, наводе, спријечили руско мијешање у октобарске изборе. Овакво објашњење је апсурдно, јер се Русија ни на који начин не уплиће, нема своје медије ни невладине организације, кажеаналитичар Драгомир Анђелковић.

- Ако се неко уплиће, то је НАТО. Руско приуство је само изговор. Британија се понаша као на почетку 20. вијека у својим колонијама гдје је водила, наводно, демократију, али тако да инсталира оне које жели. Тако и данас поступа да би уплашила грађане Републике Српске и да би им послала поруку да је Британија та која бира власт, а не народ. У питању је апсолутно кршење демократске праксе - тврди Анђелковић.

Из Источне алтернативе стигла је порука да је одлука о доласку контигента британских војника донесена уз сагласност Савеза за промјене и њиховог лидера Младена Иванића, како би уклонили предсједника Српске Милорада Додика из политичког живота. Да је ријеч о притиску на српске бираче сматра и шеф Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански. Додаје да ће то, међутим, бити контрапродуктивно.

- Ако су хтјели да спријече Додика да побиједи, мислим да ће му дати вјетар у леђа, што је за српски народ у принципу више него добро. Ова ситуација не би требало да изазове проблем, већ да хомогенизује српско гласачко тијело да подржи српског представника који би бранио њихове интересе - сматра Деђански.

Из британске Амбасаде, раније је агенцији Срна речено да Британија шаље војску као одговор на захтјев команданта ЕУФОР-а Џејмса Едварда за унапређење капацитета ЕУ снага. Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански, међутим, сумња у то и поставља питање како се Џејмс баш сада сјетио да му требају ти војници. Истиче да треба провјерити структуру тих војника, јер сматра да је све у контексту политичког притиска на Републику Српску.