X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/06/2018 |  21:10 | Извор: ТАНЈУГ

Харадинај: "Косовска војска" има подршку Срба, 2018. формирање

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај тврди да ће "косовска војска" бити формирана у току ове године и да је војска "добила повјерење свих страна, чак и Срба са Косова".
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

- Ове године ће Косово добити војску. Прошло је доста времена, али то није изгубљено вријеме, током овог периода војска је добила повјерење свих страна, чак и Срба са Косова. Има омладине са сјевера која је у војсци Косова, а тиме показујемо да не правимо националистичку војску - рекао је Харадинај на конференцији за новинаре.

Тврди да је процес стварања "косовске војске" у завршној фази и да ће ускоро бити окончан, било кроз уставне или законске промене, преноси РТК2.

Говорећи о односу Приштине и Београда, Хараднија је рекао да сматра да је међусобно признање једино рјешење.

- Са Србијом смо имали рат који је прекинут 9. јуна 1999. године, али званично ће рат бити прекинут када двије стране признају једна другу. Баш као што је признала Хрватску, Босну, Србија би требало да призна и Косово. Ово је у нашем интересу и не треба да се плашимо да заједно сједнемо за преговарачки сто и озваничимо признање - рекао је Харадинај.

Додао је да ће са Косова до краја 2018. године моћи да се путује без виза, наводећи да је потреба за слободом кретања све већа и представља баријеру грађанима Косова.

- Косово ради на томе да постане члан Уједињених нација, да нас Србија призна и заокружимо процес наше независности. Али прије тога Косово ће постати члан Интерпола, јер нам криминал представља велику опасност. Чланство Косова у Интерполу ће допринијети борби против међународног и домаћег криминала. Очекујемо да постанемо пуноправни члан ове организације у новембру - рекао је Харадинај.