latinica  ћирилица
11/06/2018 |  09:52 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Од данас представљања емисије обвезница на међународном тржишту

Министарство финансија организоваће од данас до петка, 15. јуна, презентације прве емисије обвезница Републике Српске свим потенцијалним инвеститорима на међународном финансијском тржишту заинтересованим за куповину хартија од вриједности у укупном износу 200 милиона евра.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Презентације економских показатеља и пратеће документације, уз емисију обвезница која је планирана 21. јуна на Бечкој берзи, биће организоване у Бечу, Цириху, Женеви, Франкфурту, Луксембургу и Лондону.

Министарство финансија за најављену емисију обвезница на међународном тржишту, са роком доспијећа главнице 28. јуна 2023. године, очекује камату од 4,5 до пет одсто, објављено је на интернет страници Владе Српске.

Датум уплате, уколико емисија буде успјешна, је 28. јун.

Најаву о изласку Републике Српске на међународно финансијско тржиште пренијели су и свјетски медији.

Влада Републике Српске одлучила је да 21. јуна на Бечкој берзи емитује прву емисију обвезница Републике Српске на међународном финансијском тржишту у вриједности 200 милиона евра, рекао је након сједнице Владе прошле седмнице министар финансија Зоран Тегелтија.

Тегелтија је појаснио да је 200 милиона евра дио укупне одлуке о дугорочном задуживању Српске, те се Влада опредијелила да иде на другачије изворе финансирања.

"До сада смо финансирање обезбјеђивали само на домаћем тржишту, сада желимо проширити изворе финансирања и на тај начин обезбиједити долазак међународних представника. Прва емисија коју ми успјешно окончамо као држава ствара могућност и сигурност да то исто могу да раде и приватне и јавне компаније за велике инвестиционе пројекте", истакао је Тегелтија.

Он је навео да предност представља чињеница да Република Српска нема жирално валутни ризик, који је један од најчешћих код изласка на међународно финансијско тржиште, јер је курс КМ везан за евро.