latinica  ћирилица
11/06/2018 |  11:27 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Фестивал монодраме:"Настасја Филиповна" у извођењу Анђелије Рондовић (ФОТО)

На 2. Фестивалу монодраме младог глумца, у оквиру 21. Театар феста "Петар Кочић", на сцени Народног позоришта монодраму "Настасја Филиповна" у режији Ферида Карајице, према роману "Идиот" Ф.М. Достојевског, извела је Анђелија Рондовић, из Корифеј театра Колашин и Факултета драмских умјетности Цетиње.
Анђелија Рондовић у улози Настасје Филиповне (фото: НПРС) -
Анђелија Рондовић у улози Настасје Филиповне (фото: НПРС)

Осим своје примарне професије - глуме, ова млада глумица раскошног талента  је и асистент на предмету Глума на Факултету драмских умјетности на Цетињу.

На наше питање - откуд идеја да се бави инсценацијом једног од најзначајнијих женских ликова у свјетској литератури, Анђелија одговара:

- На идеју је дошао професор Покрета Ферид Карајица под чијим менторством сам хтјела да радим магистарски рад. Кад смо се први пут упознали, он ми је рекао да сам ја Настасја... Ето, од неке прве асоцијације, до реализације. Професор је поред ФДУ-а завршио и књижевност, те стога није било тешко претпоставити зашто је неко одабрао роман "Идиот".

Интересовало нас је чега се највише прибојавала улазећи у овај пројекат.

- Питала сам се да ли сам у стању, да уопште као млада глумица, која нема готов материјал, већ ради на њему, може да исприча причу. Да ли могу да се суочим са пет других ликова? - открива Анђелија.

- Колико је тешко два тома романа смјестити у 35 минута представе? Како сте вршили селекцију?

- Хтјели смо да што више монолога узмемо из комада, да их увежемо наратором-коментатором. На тај начин смо сачували Достојевског. Настасја је написана да би се испричала прица Кнеза и Рогожина, она није оно што је Ана Карењина код Толстоја, те је стога задатак био захтјевнији - прича млада глумица.

- Да ли је глумцу лакше играти лик који је супротан његовом приватном лику?

- Изазов је играти ликове који иду из крајности у крајност. Тражити им психолошку нит. Себе познајем и прилично сам себи  предвидива. Волим да се трансформишем, да кроз улогу живим и да их разумијем. Да размишљам о позоришту као о нужном и катарзичном - појаснила нам је Анђелија своја циљеве и премишљања.