latinica  ћирилица
11/06/2018 |  13:29 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Кошарац: Лидери Грађанског савеза говором мржње подижу себи цијену

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац сматра да лидери Грађанског савеза у својим иступима користе говор мржње јер желе да себи "подигну цијену", али и због популизма који не смирује ситуацију у времену када у БиХ постоји мигрантска криза и дјелује вехабијски покрет.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Он сматра да би бошњачке политичке организације из Федерације БиХ /ФБиХ/, посебно оне које се сматрају мултиетничким, требало да затраже извињење од лидера Грађанског савеза због говора мржње изреченог на рачун хрватских интелектуалаца након промоције зборника радова "Рјешење за хрватско питање у БиХ".

Коментаришући иступе Емира Суљагића и Реуфа Бајровића који су неке политичке ставове изнесене на промоцији прогласили "говором мржње, фашисоидним тезама и консоцијацијом ХДЗ-ових добрица ћосића", те заговарали изгон професора Уга Влаисављевића из академске заједнице Универзитета у Сарајеву, Кошарац је потврдио да у ФБиХ постоје политичке снаге, али и снаге кроз невладин сектор које веома често афирмишу говор мржње који је у БиХ потпуно непотребан.

Он је констатовао да је извор таквих односа ФБиХ, односно политичке организације, појединци, невладин сектор како би поларизовали стање пред изборе и подизали националну тензију код свог бирачког тијела.

Кошарац је оцијенио да је то потпуно непотребно и да се треба оријентисати ка неким нормалним стварима.

"Појединци који то раде организовано, под патронатом одређених снага, не доприносе бољим односима у БиХ. Али, то још једном показује да постоје такве снаге у БиХ", навео је Кошарац.

Након промоције зборника радова "Рјешење за хрватско питање у БиХ" бошњачка странка Грађански савез је јавно осудила скуп и оштро замјерила промотерима због наводног говора мржње изреченог на скупу у Сарајеву.