latinica  ћирилица
11/06/2018 |  13:39 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Галић: Сарајево - град у коме људи немају право на другачије мишљење

Политички секретар Хрватске сељачке странке Бранимир Галић изјавио је Срни да је Грађански савез екстремна бошњачка национална странка која жели произвести атмосферу страха код Бошњака, те за све што не ваља у Федерације БиХ окривити Хрвате.
Бранимир Галић (Фото:dnevnik.ba) -
Бранимир Галић (Фото:dnevnik.ba)

Коментаришући саопштење чланова ове странке Емира Суљагића и Реуфа Бајровића који су осудили, како кажу, "пријетње и говор мржње изречене на промоцији зборника радова "Рјешење за хрватско питање у БиХ", Галић је рекао да Суљагић и Бајровић у тој причи користе јефтине флоскуле да би консоцијацијски модел заправо значио апартхејд Хрвата над доминантим и већинским бошњачким народом.

"У овој политичкој академској борби за равноправност хрватског народа, који предводи Хрватски народни сабор кроз организовање стручног скупа у Неуму и Сарајеву, значајан допринос својим научним радовима о колективним и појединачним људским правима дали су професор Уго Влаисављевић и академик Даворин Рудолф", навео је Галић.

Он сматра да је недопустиво, фрапантно, па и нонсенс да једна политичка странка, у овом случају Грађански савез, путем саопштења позива Филозофски факултет у Сарајеву на санкционисање и прогон члана академске заједнице Уга Влаисављевића.

"Тако је Сарајево и формално постало оно што се одавно зна - град у коме људи немају право на другачије мишљење, нити промишљање о колективним правима и само се заговара концепт грађанске државе `један човјек, један глас`, што је у овом случају постало и очито", рекао је Галић.

Након промоције зборника радова "Рјешење за хрватско питање у БиХ", Грађански савез је јавно осудио скуп и оштро замјерио промотерима због наводног говора мржње изреченог на скупу у Сарајеву, те позвао Универзитет у Сарајеву да се огради од "екстремистичких ставова које је ту изнио професор Влаисављевић".