latinica  ћирилица
11/06/2018 |  13:46 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Трнинић: Жељезницама још једна позајмица од 4.000.000 КМ

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић изјавио је да је Влада Републике Српске донијела одлуку о још једној позајмици од 4.000.000 КМ Жељезницама Српске, уз претходну од 3.800.000 КМ, ради измиривања обавеза према радницима који ће у пензију или њих 90 који ће добровољно напустити компанију, док средства из кредита Свјетске банке не буду ефективна.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Трнинић је рекао да се тренд дуговања смањује, али да проблем представља ефективност средстава.

"Дуговања према радницима су у висини кредита. Према анализи и пресјеку, до краја јуна дуговања треба да покрије кредит Свјетске банке од 51.300.000 евра", истакао је Трнинић и истакао да сваки дан одгађања повећава трошкове, али да институције БиХ још нису обавиле свој дио посла.

Он је напоменуо да је прошле седмице Дом народа парламента БиХ ратификовао кредит и изразио наду да ће процедура бити завршена ради извршавања обавеза према свим запосленима, не само онима који ће отићи у пензију или добровољно напустити компанију.

Трнинић истиче да је циљ да Жељезнице, у реорганизацији и свему што предвиђа реструктурисање, у будућности стабилно послују.

Он је нагласио да је опредјељење Владе да без претходно измирених обавеза ни за једног запосленог не може бити прекинут радни однос по било којем основу.