latinica  ћирилица
11/06/2018 |  14:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрахе: Затварање џамија је само почетак

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе истиче да је одлука владе о протјеривању имама и затварању седам џамија, као и забрани рада једног исламског верског удружења "само почетак".
Хајнц Кристијан Штрахе - Фото: AFP
Хајнц Кристијан ШтрахеФото: AFP

Он је, у интервјуу бечком дневнику " Естерајх ", казао да се мора даље, свом снагом дјеловати против кршења закона од стране радикалног ислама.

"Сигурно постоји још много организација и скривених културних удружења, који крше закон о исламу и против којег треба деловати досљедно", поручио је Штрахе.

"Уколико постоје удружења и установе које не обухвата закон о исламу онда он мора бити анализиран", сматра Штрахе.

Он одбацује критику да је влада дјеловала у вријеме рамазана и непосредно пред предсједничке изборе у Турској истичући да је требало дјеловати још прије двије године, али се то није догодило.

"Сада није ријеч о тактици узимања у обзир неких догађаја, већ постоји потреба за дјеловање", каже Штрахе.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан најавио је да Турска неће "гледати скрштених руку" на оно што се догађаја у Аустрији.

На то је шеф посланичког клуба владајуће Слободарске партије Аустрије (ФПО) Јохан Гуденус одговорио да "Аустрија засигурно неће дозволити тако нешто".

"Изјаве Ердоана показују како Турска жели да утиче на политику европских земаља. Аустрија сигурно то неће дозволити, а аустријска влада засигурно је одговорна за безбједност наше земље и примјену аустријских закона", реаговао је Гуденус у саопштењу.

Исламској вјерској заједници у Аустрији он је поручио да се извршење закона не обазире на рамадан или друге празнике, већ одлуке доносе независне установе.

Аустријска влада је у петак саопштила мјеру протјеривања имама, за које је утврђено да се, супротно закону, финансирају из иностранства, као и затаврања џамија које шире салафистичку идеологију.