latinica  ћирилица
11/06/2018 |  15:53 ⇒ 21:04 | Аутор: Агенције

Преговори Скопља и Атине, дан одлуке

Македонски и грчки медији најављују телефонски разговор премијера Македоније и Грчке, Зорана Заева и Алексиса Ципраса, послије којег ће бити јасно да ли су преговори око имена Македоније успјели, или пак враћени на позиције од прије пар мјесеци.
Македонија и Грчка (Илустрација: РТРС) -
Македонија и Грчка (Илустрација: РТРС)

Грчки дневници Катимерини и Та неа тврде да ће Заев и Ципрас разговарати о току преговора о будућем имену Македоније, десетак дана пошто су разговори двије стране о овом, 27 година дугом проблему, запали у ћорсокак.

"У току су посљедњи напори да се приближе ставови и када се то деси, заједнички ћемо саопштити срећну вијест грађанима Републике Македоније и грађанима Републике Грчке", рекао је Заев, који би током дана требало да отпутује у Њемачку.

Заев, међутим, није желио да коментарише наводе да ће, уколико се усагласе Скопље и Атина, убудуће бити употребљавано име "Република Сјеверна Македонија", али је потврдио да очекује телефонски разговор са Ципрасом.

"То ће се десити данас", рекао је новинарима грчки министар спољних послова Никос Коцијас прије почетка састанка са Ципрасом у Атини.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт вијека потреса односе двије државе могао бити ријешен до љета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обје стране, па су у Македонији, али и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно рјешење око назива Македоније. Атина не признаје назив "Република Македонија" и тврди да је то име сјеверне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је послије проглашења независности, 1991. године, примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.