latinica  ћирилица
11/06/2018 |  17:41 ⇒ 17:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Међународна војна вјежба "Платинасти вук 18"

Свечаном церемонијом у бази "Југ" почела је међународна вјежба "Платинасти вук 18", која ће се реализовати до 22. јуна ове године.
Војна вјежба - Фото: РТС
Војна вјежбаФото: РТС

На вјежби ће учествовати око 500 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Уједињеног Краљевства, Уједињених Арапских Емирата, Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Румуније, Црне Горе и Србије.

Вјежбу је отворио пуковник Слободан Стопа, командант Четврте бригаде копнене војске, уједно официр за планирање вјежбе.

Пуковник Стопа поздравио је све учеснике вјежбе и пожелио пријатан боравак на бази "Југ" и полигону "Боровац" и успјешно извођење вјежбе у наредне двије недјеље.

"Као домаћини потрудићемо се да вам кроз посјету значајним историјским споменицима представимо Војску Србије и Републику Србију", рекао је пуковник Стопа и поручио да се ова вежба изводи у мултинационалном окружењу, што је одлична прилика за стицање и размену нових искустава припадника војски партнерских земаља.

У вежби која ће се изводити по темама "Тактике, технике и процедуре у мултинационалним операцијама – неубојито оружје" и "Операција очувања мира", припадници војски земаља учесница увјежбаваће се у употреби несмртоносног оружја, процедурама радњама и поступцима приликом ангажовања у мултинационалним операцијама у међународном окружењу.

Вјежба има за циљ да унаприједи интероперабилност, међусобно разумијевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Свечаном отварању вјежбе "Платинасти вук 18" присуствовали су и пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске, руководилац вјежбе пуковник Слађан Стаменковић, замјеник команданта Центра за обуку јединица за мултинационалне операције потпуковник Иван Симоновић и команданти јединица из Бујановца.