latinica  ћирилица
11/06/2018 |  17:43 | Аутор: СРНА

Гради се савремени стадион у Требињу

На стадиону Фудбалског клуба "Леотар" у Требињу почели су припремни радови за изградњу атлетског комплекса са тартан тркачком стазом, те савременим борилиштима и свим потребним реквизитима за тренинге и одржавање такмичења из 27 атлетских дисциплина, потврдио је Срни начелник Одјељења за просторно уређење града Марко Рикало.
Требиње - стадион - Фото: СРНА
Требиње - стадионФото: СРНА

Он је додао да ће та трогодишња инвестиција коштати Град 1.030.000 КМ.

Рикало је навео да је извођач радова "Интеграл инжењеринг", који би радове требало да изведе до средине августа.

Рикало је додао да су средства из 2017. године раније резервисана и да ће са овогодишњим буџетским издвајањима за ову намјену бити затворено око 80 одсто финансијске конструкције, док ће посљедња транша бити планирана буџетом наредне године.

"У почетку ће то бити земљани и радови на изградњи квалитетне оборинске канализације за цијелу површину стадиона, не само за тартан стазу - јер ће на сјеверним и јужним дијеловима, иза голова фудбалског терена, бити урађена борилишта за бацачке и скакачке дисциплине - скок у даљ, скок с мотком, троскок, бацања кладива, диска, копља", каже Рикало.

Он је додао да ће стадион имати борилишта за 27 атлетских дициплина, са свим реквизитима потребним за одржавање такмичења, укључујући и семофоре и рефлекторе.

"Да би на некој атлетској стази могла да се одржавају међународна такмичења, она мора да има серктификат Међународне атлетске федерације, што значи да извођач приликом изградње мора да испоштује одређене техничке прописе у смислу квалитета и димензија сваког борилишта", каже Рикало.

Он напомиње да ће на стадиону моћи да се одржавају чак и европска првенства, али за млађе узрасне категорије, јер за организовање неког међународног такмичења вишег ранга нису довољни само услови на стадиону, већ и друга инфраструктура града, као што су смјештајни капацитети или близина аеродрома.

"Циљ нам је да изградњом стадиона сва дјеца из Требиња, кроз часове физичког васпитања или Школу спорта, добију квалитетне услове за нормалан раст и развој, али и да рекреативци имају безбједно мјесто за трчање и друге физичке активности које данас често упражњавању по саобраћајницама или теренима изван града. Тиме ћемо сигурно допринијети развоју кроз побољшање физичког здравља наших суграђана", навео је Рикало.

Он напомиње да су уз радове на атлетском комплексу, у току и радови на затвореном базену, те истиче да је у наредној години планирана и изградња стадиона на Драженској гори.