latinica  ћирилица
12/06/2018 |  12:15 | Аутор: Агенције

Велика Британија шаље појачање ЕУФОР-у од 40 војника

Поводом најаве доласка појачања мировним снагама Европске уније у БиХ (ЕУФОР), командант те мисије, аустријски генерал-мајор Мартин Дорфер дао је изјаву.
Мартин Дорфер (Фото: bundesheer.at) -
Мартин Дорфер (Фото: bundesheer.at)

Дорфер је навео да у складу са својим мандатом, према Поглављу 7 повеље Уједињених нација, ЕУФОР блиско сарађује с властима БиХ и органима за провођење закона са циљем одржавања безбједног и стабилног окружења у БиХ, стварајући бољу атмосферу мира и стабилности.

"Као и увијек до сада, структура и капацитети ЕУФОР-а се мијењају како би се на најбољи могући начин пружала подршка властима БиХ, а снаге се увијек прилагођавају како би биле у стању да извршавају свој мандат", навео је командант ЕУФОР и потврдио да се у складу с директивом Одбора ЕУ за политику и безбједност, заснованој на процјени Оперативног команданта операције АЛТЕА, и без повећања укупног броја војника, за ЕУФОР осигуравају додатни капацитети у складу с исходом стратешког прегледа за 2017. годину.

Истакао је да је на редовној шестомјесечној конференцији о ангажовању снага прошле седмице, Велика Британија заједно с осталим земљама учесницама мисије, обезбиједила војнике за попуну упражњених и нових позиција у ЕУФОР-у. Дорфер је навео да је то уобичајен и редован поступак.

Велика Британија и Сјеверна Ирска сагласиле су се да распореде једну мању извиђачку јединицу која ће у потпуности бити у ланцу команде ЕУФОР-а како би команданту пружала подршку за извршење мисије обезбјеђења сигурног и стабилног окружења у БиХ.