latinica  ћирилица
12/06/2018 |  18:07 ⇒ 19:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев позвао Иванова да не омета процес са Грчком

Македонски премијер Зоран Заев, који би са својим грчким колегом Алексисом Ципрасом данас требало да стави тачку на споразум о новом имену те бивше југословенске републике, позвао је предсједника Ђорђа Иванова да помогне, а не да омета тај процес.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

"Грађани су ти који ће одлучивати на референдуму и наравно да премијер и предсједник грађанима треба да помогну, а не да им одмажу", поручио је Заев поводом оцјене Иванова да је "неозбиљно и неодговорно" телефоном рјешавати тако значајно питање као што је име државе, пренио је македонски портал Порталб.

Заев је рекао да ће то бити "референдум грађана, оних који су нас изабрали и држе нас на власти, те зато ми треба да им служимо".

"Ми политичари треба да служимо грађанима и зато морамо градити сарадњу и унапредити Македонију у свим аспектима. У овом случају, вјерујем да ћемо имати састанке на којима ћемо размотрити све аргументе и дјеловати на основу надлежности, не заборављајући притом да су нас ти грађани бирали. Они нас бирају и смјењују, па смо сходно томе одлучили да о овом споразуму гласамо на референдуму", рекао је Заев.

Заев, иначе, треба данас још једном да се чује са Ципрасом да потврде споразум око којег су, како су извијестили раније данас грчки медији, већ постигли сагласност.

Македонски премијер је сам одлучио да одабере ново име бивше југословенске републике која ће се убудуће звати Република Сјеверна Македонија.