latinica  ћирилица
12/06/2018 |  19:02 ⇒ 13/06/2018 | 12:54 | Аутор: РТРС

Нико не зна тачан број миграната који су стигли у БиХ - РТРС у кампу у Великој Кладуши

Мигрантска криза у Босни и Херцеговини своју оштрину показује у Великој Кладуши. У тој општини Унско-санског кандона миграната из ратом захваћених земаља истока, сваким даном, све је више.

Без могућности да наставе даље, мигранти без крова над главом у тој општини практично остају заглављени. Уз изостанак реакције институција мигрантска криза све више прераста у хуманитарну.

На готово четрдесет степени, без хлада, под саторима или у хладу крошњи. Велика Кладуша ових је дана мигрантима најнасељеније мјесто. У најзападнију тачку Босне и Херцеговине долазе свакодневно. Према процјенама ту их је око двије хиљаде, тачан број није познат. Већ двије године са породицом, на путу од ратом захваћеног Авганистана до бољег живота у Европи је и Ђоведа. Од петоро дјеце, једна кћерка болује од леукемије, ни једно више не иде у школу, али 12 годишња кћерка за то вријеме научила је енглески и нешто српског, па је са арапског преводила очеву изјаву. 

У кампу у којем су они, још је тешких прича. Један младић болује од тумора, а његову и причу осталих компликује могућност све тежег одржавање хигијене и заразе сврабом и ушима које настају због тога.

Све више миграната који балканском рутом стижу до Сарајева своју прилику виде баш у Великој Кладуши. Ипак, осим помоћи грађана, друге нема. У кампу, у којем је највећи број дјеце, затекли смо и Пиксија из Бањалуке. Каже - са мигрантима је од великог мигрантског вала 2015. године, а био је до сада на седам кризних подручја.

Заробљени тамо гдје не желе бити мигранти се надају да ће најмлађа чланице Европске уније коначно отворити своје границе, али то се не дешава. Вјерују у то да ће се домоћи толико жељене Италије. Рамон из Индије је изгубио, па је на нови покушај преласка границе своје пријатеље само испратио.

Ни локалне, ни кантолане, ни федералне, али ни бх власти мигрантима у Великој Кладуши, према њиховим и ријечима хуманитараца, ни на који начин нису помогле. За око три мјесеца колико актуелни талас траје, док су власти окретале главу, Асим Латић је послужио готово 39 хиљада оброка и сваки је забиљежио. 

Док Асим наставља хранити мигранте у Великој Кладуши без помоћи надлежних, Савјет министара је саопштио да је одобрио 75 хиљада марака Црвеном крсту за потребе миграната. Док бројни стручњаци упозоравају на безбједносне аспекте кризе која постаје и хуманитарни проблем, долази и вијест да би БиХ уколико се за то одлуче сусједне земље, могла учинити исто, и затворити своје границе.