latinica  ћирилица
12/06/2018 |  22:06 | Аутор: СРНА

Чепурин: Русија ће увијек подржати Србију у најсложенијим питањима

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин поручио је у Београду на свечаном пријему поводом прославе Дана Русије да ће Русија увијек подржавати Србију у најсложенијим питањима.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

"Подржаћемо Београд у најсложенијим питањима, укључујући и очување суверенитета и територијалног интегритета Србије. Знамо да су Срби отпоран народ. Подржаћемо Србију у тражењу прихватљивог компромиса са Приштином", рекао је Чепурин.

Он је додао да постоји оправдани основ за такав компромис, а то је Резолуција Савјета безбједности УН 1244. "Важно је да се тај компромис тражи без бахатог спољног притиска", напоменуо је он.

Чепурин је изразио увјерење да ће сарадња двије земље, коју данас активно развијају, у наредним годинама бити на вишем нивоу.

"Енергично ћемо развијати везе у политичкој, економској, војнотехничкој и културној сфери. Развијаћемо и везе између градова и региона", рекао је Чепурин.

Руски амбасадор захвалио је свимА који су дошли на пријем, те истакао да је посљедњих година рекордан број амбасадора западних земаља, што улива оптимизам, преносе београдски медији.

Свечаност је протекла у духу предстојећег Свјетског првенства у фудбалу које ће се одржати у Русији, а тим поводом одржана је и лутрија у којој су све званице имале прилику да учествују.

Чепурин је истакао да његова земља данас живи у ишчекивању првенства у фудбалу, а да ће за српску репрезентацију то бити готово домаћи шампионат.

Он је додао да ће све утакмице репрезентација Русије и Србије бити приказане у великој сали на великом платну у Руском дому.

Свечаном пријему у Амбасади Русије присуствовали су И предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић, премијер Ана Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић, Његова светост патријарх српски Иринеј, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, министар рада Зоран Ђорђевић, министар заштите животне средине Горан Триван и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Русија данас слави државни празник, дан када је 1990. године усвојена Декларација о државном суверенитету, а кроз годину дана од тада одржани су и први избори за предсједника земље.

Званични назив - Дан Русије, празник је добио 2002. године, а обиљежава се бројним манифестацијама, празничним шетњама и ватрометом.