latinica  ћирилица
13/06/2018 |  10:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Јадран најтоплији у посљедњих 100 година

Ко се ових дана купао у Јадранском мору, а то је чинио и претходних година у исто вријеме, вјероватно се изненадио јер је температура воде била веома пријатна, а према процјени стручњака она је најтоплија у посљедњих 100 година.
Јадранско море - Фото: Facebook
Јадранско мореФото: Facebook

Површинске температуре мора тренутно су око три до четири степена Целзијуса више у односу на просјек за прву половину јуна, па је тако у Сплиту и Пули температура мора била 26 степени, преноси портал Индекс.

Од 2008. до 2015. просјечна температура површинског слоја Јадрана порасла је за 1,25 степени, а тај тренд убрзаног загријавања не престаје.

Ивица Вилибић из сплитске Лабораторије за физику мора Института за океанографију и рибарство, каже да је интензивно загријавање мора посљедица изузетно високих температура ваздуха које су континуирано високе већ два мјесеца, од средине априла.

- Уз то, у овом раздобљу није било израженијих епизода буре, која иначе узрокује уздизање хладнијег мора из дубљих слојева и мијешање мора уз нашу обалу. Можемо рећи да су температуре у овом дијелу године највише у посљедњих стотинак година - рекао је Вилибић.

Како је објаснио, плитка мора, у која спада и Јадран, брже осјећају климатске промјене од океана, јер је тромост океана многоструко већа од тромости обалних мора.

Међутим, када се дубљи слојеви океана загрију, за шта је потребно више десетина па чак и стотина година, тромост океана не дозвољава да се стање брзо врати у почетно, чак и ако се човјек почне рационално понашати.

Он наводи да пораст температуре одговара појединим врстама у мору, док другима не одговарају, попут шкампа.

- Неке од инвазивних врста ће се одомаћити у Јадрану, док ће неке друге нове врсте вејроватно повремено мигрирати у Јадран. Уз то, појачано загријавање вјероватно ће повећати пораст нивоа мора - рекао је Вилибић.

Он предвиђа да ће Јадран постати топлији и сланији.

- Струјање ће бити слабије, доток кисеоника у дубоке слојеве мора биће слабији, што ће имати значајан утицај на живи свијет на дну мора, температура ваздуха биће виша као и учесталост топлотних таласа, а екстреми попут топлотних таласа, изражених врућина, бујичних вода, поплављивања обалних подручја, биће учесталији. То ће имати значајан утицај на живи свијет, на човјека и на његове активности - закључио је Вилибић.