X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
13/06/2018 |  18:12 | Извор: sputniknews.com

Предсједник Македоније одбио да стави потпис на договор о имену

Македонски предсједник Ђорђе Иванов изјавио је да неће подржати, нити ставити свој потпис на нови договор о имену Македоније.
Ђорђе Иванов (фото: European Union) -
Ђорђе Иванов (фото: European Union)

Иванов је рекао да је обавијештен о новом приједлогу имена за Македонију и да је он "штетан и противуставан", преноси портал Плусинфо.

Обраћајући се грађанима Македоније, Иванов је рекао да га ништа неће поколебати у својој одлуци да не потпише текст договора који су постигли македонски и грчки премијер Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Заев и Ципрас постигли су договор према којем ће се та бивша југословенска држава убудуће звати Република Сјеверна Македонија и то име би требало да се користи за све намјене.

Иванов је данас, послије свега два минута, напустио састанак са премијером Зораном Заевом и шефом дипломатије Николом Димитровом, који су покушали да га обавијесте о исходу преговора са Грчком о имену Македоније, јавили су медији у Скопљу.

Иванов је претходних мјесеци имао серију оштрих сукоба са Заевом и коалицијом која је око њега окупљена.

Македонски предсједник био је жесток противник већине иницијатива владе у Скопљу, укључујући именовање Таљата Џаферија за шефа Собрања и закона о употреби албанског језика.