latinica  ћирилица
14/06/2018 |  11:22 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Цивилна заштита почела деминирање на подручју Оштре Луке

Двије деценије након ратних збивања, на подручју Републике Српске, још је око 240 километара површине која није деминирана.

На шест километара, минска подручја простиру се и на подручју мале пограничне општине Оштра Лука. До сада, ово је био велики, проблем. Републичка управа цивилне заштите, међутим, почела је деминирање овог терена.

Од минских поља страховали смо за вријеме рата, кажу мјештани. Додају, минска поља су потенцијална опасност и за генерације које тек долазе.

Здравко Васиљевић из села Копривна, код Оштре Луке истиче да су минска поља велики проблем, јер дјеца, која на примјер не знају за то, за 20 година уђу у тај минирани простор и шта онда.

Оштра Лука, због шумског богатства, плодно је тло и за пожаре. Због тога, минска поља представљају велики проблем ватрогасцима.

"Ми обезбједимо то подручје, пустимо да ватра прође тај минирани дио и онда приступимо гашењу. Након тога крећемо у акцију", наводи Дејан Мастикоса командир Ватрогасне јединице Оштра Лука.

На подручју Копривне, Козица и Будимлић Јапре, још се налазе минска поља.

Петар Мрђа из села Копривна, Оштра Лука каже да има мина.

"У околици има мина. Да ли је означено? Негдје јесте, негдје није, негдје су скинуте табле. Али људи иду у печурк, свашта може да се деси", рекао је Мастикоса.

Да неодговорни грађани доприносе опасности скидањем табли, свјесни су и надлежни, иако су сва опасна мјеста била прописно обиљежена. Почетком јуна, почело је уклањање експлозивних направа на подручју села Копривна, гдје су ангажована два деминерска тима Републичке управе цивилне заштите.

"Планирали смо да ове године завршимо. Надам се да ћемо уз помоћ локалне заједнице и шумског газдинства Приједор, ставити у функцију приступне путеве, који воде према ризичним површинама како бисмо омогућили безбједну евакуацију, као и приступ деминерских тимова ризичних површина", каже Драган Кос помоћник директора Републичке управе цивилне заштите за деминирање.

На подручју Републике Српске још је око 240.000 километара површине која није деминирана.